Коледни честитки от съда получават бивши вложители в Русенска популярна каса, които през 2016 г. са били обезщетени за спестяванията си в кооперацията с имоти. Както „Утро“ писа, срещу тях бяха заведени дела, с които се искаше разваляне на сделките и връщане на получените имоти и пари обратно в масата на несъстоятелността. Първите такива искове бяха отхвърлени от русенския съд с формални основания, но процедурата явно продължава и сега от тези хора се иска да предоставят документи и писмени обяснения по обстоятелствата около сключените сделки.
„Искат да ми вземат имота, купен преди 3 години, на 31 август 2016 г., за който платих 9 хил. лева повече от определената цена. С мъжа ми имахме 38 хил. лева в касата и трябваше да взема 6 хил. лева от друго място, за да мога да платя постигната на търга цена от 44 хил. лева за една гарсониера“, разказа за „Утро“ Пенка Атанасова, една от потърпевшите, получили смразяващо съобщение от съда. Възрастната жена сподели, че няма представа с какво може да е съгрешила и какво трябва да предприеме занапред, за да защити интересите си. Тя обаче вече била посетена от адвокат, който й предложил услугите си срещу скромната сума от 400 лева.
„Консултирах се с няколко юристи и всички казват, че тези искове са напълно неоснователни. Това е само една игра на адвокати, за да изкарат още някой хонорар“, бе категоричен друг потърпевш. Той посочи, че се действа много избирателно, като дела се водят само срещу някои от тези 51 кооператори, заменили влоговете си срещу имоти на проведените в касата търгове. А навремето всички са се съгласили с тази процедура на проведено общо събрание, всички са имали и право на участие в търговете, така че няма как сега някой да твърди, че е ощетен за сметка на други.
Трудностите за Русенска популярна каса започнаха през лятото на 2016 г., когато фалира популярната каса в Дупница. Чак тогава вложителите й разбраха, че влоговете им в кооперацията не са гарантирани и панически тръгнаха да си ги теглят. Касата бързо свърши кешовите си наличности и на общо събрание бе решено, че желаещите могат да бъдат обезщетени с имоти вместо пари, като за целта ще наддават един срещу друг на насрочени за това търгове. И 51 кооператори се възползваха от тази възможност, като замениха влоговете си с имоти - апартаменти, гаражи и др. Доскоро те вероятно са се радвали на предвидливостта си, тъй като вече е ясно, че останалите 530 вложители няма да получат и 50 стотинки за спестяванията си. Сегашните действия срещу тях обаче могат да ги направят най-потърпевшите от цялата ситуация.
Исковете са заведени за увреждане масата на несъстоятелността на основание член 647 от Търговския закон. В точка 6 от неговата ал.(1) се казва, че могат да бъдат обявени за недействителни сделки, които увреждат кредиторите, страна по тях е свързано лице с длъжника и са извършени в двугодишен срок преди откриване на производството по несъстоятелност. Тъй като всички сделки са с кооператори, те са и свързани лица с Русенска популярна каса. А молбата за откриване на производство по несъстоятелност е вписана на 13 юни 2018 г. Така че под заплаха може би са сделките след 13 юни 2016 г. Крайната дума обаче ще има съда, а сложната ситуация вещае дългогодишни дела, които вероятно ще минат през всички инстанции, преди да стане ясен окончателният им изход.