Инсталиране на 10 автоматични хидрометрични станции за измерване нивото на Дунав за 5-дневен период започна Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ по проект „FAIRway Danube“ в критичните участъци в общия българо-румънски участък, съобщи изпълнителният директор капитан далечно плаване Павлин Цонев.
Системата ще позволи ежедневно да се събира информация за водните стоежи и така ще се изработва методика за бъдеща 5-дневна прогноза, което ще е от голяма полза за корабоплаването.
Пет от станциите ще бъдат разположени в Оряхово, Никопол, Свищов, Русе и Силистра. Две са в малки пристанища, други две са предвидени за Дунав мост 1 и 2, и една ще бъде поставена на плаваща шамандура. По предварителни разчети системата ще заработи до края на април идната година, посочи кап.Цонев.
За постигнатите много добри резултати и проявената инициативност по проект „FAIRway Danube“ ИАППД получи изключително висока оценка от преставители на Европейската комисия и Изпълнителната агенция за иновации и мрежи, каза още Павлин Цонев.