Световната антидопингова агенция /УАДА/ изхвърли Русия от всички големи състезания през следващите 4 години. „Утро“ потърси президента на клуба по лека атлетика „Дунав“ Евгени Игнатов с молба да коментира този шумен скандал.

- Евгени, доколко политиката има намеса в спорта?
- И още как! Намесата е огромна. Аз съм потърпевш. 4 години се готвих от сутрин до вечер за Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 година, но ръководствата на бившите социалистически страни ни спряха от участие и организираха алтернатвните Игри на добра воля. 4 години по-рано американците пък бойкотираха Олимпиадата в Москва, защото руснаците нахлули в Афганистан. Кой загуби най-много? Спортистите!
- Какъв е твоят прочит на сегашния случай?
- Политика и нищо друго! Целта е държава като Русия да бъде унизена, приведена на колене и доколко е възможно, да бъде поставена в изолация. Сигурно руската държава има вина за допинг скандалите, но какво са виновни спортистите! Тези, които се готвят честно, защо да не участват на Олимпиадата? Ама имало шанс някои от тях да бъдат пуснати под неутрален флаг. Аз съм в недоумение - представяте ли си някой да стане шампион и да не чуе химна на страната си! Явно голяма част от господата и дамите в УАДА никога не са били спортисти и не могат да разберат за какво става дума. Решението им е изключително тежко, нечовешко и несправедливо.
- Руснаците ли са най-големите допинг бандити?
- Не, разбира се. Да си припомним скорошния случай със спринтьора на САЩ Крис Коулман. Този човек се укрива на 3 пъти от допинг проверки - и то непосредствено преди световното първенство. По всички правила трябваше да бъде дисквалифициран и да бъде наказан. Американците обаче му измислиха оправдание и  той отиде на световното. И стана шампион! Да не говорим за грандиозните допинг афери на кенийската федерация по лека атлетика. Само че с кенийците не се занимава никой. Има и нещо друго - всеки грамотен човек може да отвори списъка на УАДА и да провери кои са спортистите, уличени в употреба на допинг през последно време. Аз съм гледал този списък. В него личи името и на българин. 
- Какъв е изходът от тази ситуация?
- Трудно ще се намери решение, различно от това на УАДА. Не мисля, че Спортният арбитражен съд ще благослови руснаците.