С второ решение до средата на януари се очаква да излезе състав на Апелативния съд във Велико Търново по делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла. Казусът предизвика разнопосочни коментари заради коренно разминаващите се преценки на съдебните инстанции. Всяко следващо заседание бе съпроводено от протести на близките на отишлия си без време ученик с настояване за справедливост. За негов убиец на съд бе предаден 33-годишният Валентин Маринов, който според прокуратурата на 8 юли 2017 година умишлено е умъртвил тийнейджъра след пиянска нощ.
До кошмарния край се стигнало заради разправии между Алекс и близки на Валентин, които спорили пред дискотека в Бяла. Мъжът се намесил, за да прекрати пререканията, ударил изненадващо Алекс, той паднал назад и повече не станал. Така и не излязъл от комата, в която изпаднал на място. Затова Окръжният съд в Русе осъди Валентин на 20 години затвор, но след обжалване във Велико Търново съдът преквалифицира престъплението. Според магистратите на втора инстанция Валентин е виновен, но не за убийство по хулигански подбуди, а за причинена смърт по непредпазливост. Защото ударил тийнейджъра с неголяма сила, за което свидетелствало, че по момчето дори нямало следи от удара. По стечение на обстоятелствата Алекс паднал лошо, което довело до фаталния изход. Затова присъдата беше изменена на 3 години затвор, а не първоначално присъдените 20 години.
Спорният и от правна, и от житейска гледна точка случай стигна Върховния касационен съд /ВКС/, който прецени, че намалената присъда не е мотивирана и подплатена с обосновка, а отделно трябва да се назначи експертиза, която съдът неправилно отхвърлил. Затова делото бе върнато в полето на Апелативния съд и в понеделник бе повторно разгледано. Тогава бе приета тройната съдебно-медицинска експертиза от лекари и физик, която съобразно указанията на ВКС трябваше да даде яснота около траекторията и начина на падане на тялото на ударения Алекс, как изпитият алкохол и установените след смъртта му 1.82 промила алкохол са се отразили на неговите реакции и координираност. Отделно бе поискан повторен разпит на 16 лекари и медицински сестри, които са преглеждали тийнейджъра след инцидента с цел да се провери дали няма пропуски в отразените наранявания и дали младежът реално не е имал други травми. Искането обаче бе отхвърлено от съда, който прецени, че има достатъчно доказателства в тази посока.
Пред съда прокуратурата за пореден път настоя присъдата на първа инстанция в Русе от 20 години затвор да бъде потвърдена. А от своя страна, защитата на Валентин продължи да отстоява тезата си, че обвинението е несъстоятелно и престъплението трябва да се преквалифицира в по-леко и той да отговаря за причинена смърт по непредпазливост.