Ново автобусно разписание, съобразено с нуждите на жителите на Басарбово, ще влезе в сила от 15 декември. То ще е експериментално за срок от три месеца, като идеята е да бъде работещо едновременно и за гражданите, и за превозвачите, каза началникът на общинския отдел „Транспорт“ Кремена Минева. В продължение на две седмици е наблюдаван пътникопотокът и са засечени курсове, при които няма нито един пътник. Затова в тези часове курсовете ще се изпълняват на 45 минути, а не както досега на 30 минути. Няма промяна в часовете на първите и последните курсове от Басарбово към Русе и от Русе към населеното място. А докато тече 3-месечният експеримент с коригираните курсове, жителите на Басарбово ще могат да подават предложения и сигнали за допълнителни корекции в разписанията, които след това ще бъдат обобщени и разгледани.
Разписанията на общинския транспорт са утвърдени през 2012 година и в тази връзка от общината организират срещи с кметовете на населените места и превозвачите, на които да се обсъдят необходимите промени. Ще се направи нов анализ на пътникопотока, на разписанията като часове и курсове за всяко населено място. Първа среща и договорка вече е постигната между кмета на Басарбово Николай Колев и един от превозвачите. 
Ние като община срещнахме двете предложения, това на кмета, което е предложение на пътуващите, с предложението на превозвача, така че да удовлетворяват нуждите и на двете страни, каза зам.-кметът Димитър Недев. Той призова кметовете на населените места да се запознаят с желанията и предложенията на жителите, за да бъдат взети най-добрите решения за всички.