Големият актьор Кърк Дъглас, познат ни най-вече от култовата роля на Спартак във филма на Стенли Кубрик, днес навършва 103 години.

Кърк Дъглас, който е син на руски имигранти от еврейски произход, започва кариерата си като театрален актьор, но му се налага да прекрати за известно време, защото се записва в армията и става част от екипажа на подводница по времето на Втората световна война.

Когато се завръща в Америка след войната, започва и филмовата му кариера. Първата му номинация за „Оскар“ е през 1949 г. за филма „Шампион“. Актьорът получава още две номинации – през 1952 г. и 1956 г., но взема статуетката едва през 1996 г. за цялостния си принос към киното.

Най-известният му филм е историческият епос „Спартак“, който излиза през 1960 г. и печели три награди „Оскар“. Режисьор на филма е Стенли Кубрик, а сценарист е включеният в черния списък на Холивуд Далтън Тръмбо, който е бил обвинен във връзка с комунисти.

През 1954 г. Кърк Дъглас се жени за Ан Байдънс, с която е заедно и до днес. Съпругата му е родена през 1919 г. година и това лято навърши 100 години. Двамата имат четири деца. Най-известният им син е актьорът Майкъл Дъглас.