Работник бе спасен благодарение на бързите действия на пожарникари, повикани на помощ заради пожар в Пантеона на възрожденците.
Огънят тръгна в ранния следобед в подкуполното пространство на ремонтиращия се по европейски проект паметник. Вероятната причина е паднала върху дървени греди искра от правените в сградата заварки. На място пристигнаха три противопожарни коли и две подвижни стълби, но действията на спасителите бяха затруднени заради хълма, на който се издига сградата.
Работниците са започнали да гасят пламъците още преди идването на пожарникарите, пазейки се от дима с импровизирани маски от тениски и други дрехи. Един от тях обаче получил обгазяване от гъстите облаци дим.
„Видяхме пожарните да летят, да разпъват момчетата маркучите, да качват стълби нагоре. Явно нещо се е запалило, но го угасиха. Излизаше бял пушек от задната част, но те много бързо го угасиха. И по някое време се развикаха - дайте носилка, дайте носилка, извадиха едно момче отвътре, мърдаше, разминаха се нещата“, разказа очевидецът Иво Гълбачев.
Пострадалият е бил изнесен от пожарникарите с платнище на безопасно място и е бил извикан екип на Спешна помощ. До пристигането на медиците огнеборците са му оказали първа помощ с подаване на кислород и са възстановили дишането му. Опасност за живота му няма. Няма поражения и в Пантеона, щетите са само в пространството под купола.