Оплаквания за влошено здраве и болести на опорно-двигателния апарат, сърцето и зъбите, които налагат често посещаване на разнородни медицински специалисти, правят непосилен домашния арест, който е заставен да спазва 13 пъти осъжданият рецидивист Иван Н. Мярката е с твърде тежък режим и той заслужавал да бъде пуснат в подписка, бе становището на 51-годишния наркодилър и адвоката му, докато прокуратурата изтъкна, че само заради чисто правни разпоредби не настоява той да бъде вкаран обратно в ареста. 
Отделно стана ясно, че се очертава сгъстен график от ангажименти покрай делата, които се водят срещу него на различни инстанции и необходимостта заради това да му бъде разрешено да напуска често дома си. 
На този етап хванатият за пореден път с хероин и метамфетамин не получи снизхождение и съдът потвърди домашния му арест като дори го посъветва да се поспре, тъй като му предстои 14-та поред присъда, а досието си започнал да пише още като дете. Самият Иван бе категоричен, че ще обжалва и лично ще участва в оспорване на мярката му пред Апелативния съд във Велико Търново.
За няколко месеца Иван е получавал 18 официални разрешения от прокуратурата, за да напуска адреса си заради медицински прегледи, лечение, рехабилитация, дентално лечение, терапевтични процедури. Включително и за продължителен период - когато трябваше да бъде подложен на операция в София, на която така и не отиде, защото получи друг здравословен проблем. Въпреки това две полицейски проверки - през септември и ноември са регистрирали, че не спазва мярката си и вечер не е бил открит в дома си, а в коли на паркинги, включително и с наркотици. Отделно от 3 декември радионаблюдението му с гривна на крака е прекратено, изтъкна прокуратурата.
Засечените нередности обаче бяха оправдани от адвоката на рецидивиста, който посочи, че електронното му проследяване е прекратено, защото е получил алергичен обрив от гривната и подуване на крака и било съвсем естествено тя да бъде премахната. А за едно от напусканията на адреса си Иван имал съвсем логично обяснение - получил сериозно оплакване, Спешна помощ отказала да му съдейства и повикал свой приятел да го откара в болницата. За това свидетелствала и епикриза, според която той е приет в болницата по спешност ден по-късно. Отделно Иван имал график за стоматологично лечение, което било наложително, тъй като заради отлагането му вече имал болки в главата.
Рецидивистът с прякор Аналгина бе осъден последно в края на юни, когато призна за търговията с хероин и метамфетамин за близо 2300 лева. Заради изтъкнатото от съда съдействие на разследващите, включително и официалното му участие и подпомагане на прокуратурата в разкриване на други наркосделки и направено самопризнание в комбинация с болестите, които по документи има, тогава той получи присъда под минималната - 3 години затвор. Той обаче я обжалва като делото предстои да се разгледа от най-високо ниво - Върховен касационен съд. Междувременно навръх Никулден той получи официални обвинения по друго дело - за поредно хващане с около 20 грама наркотици за продан. В същото време до дни престои и стартът на процес в Специализирания наказателен съд, в който той е основна фигура в обвинена за наркопласиране организирана престъпна група.
Аналгина бил от по-едрите дилъри и не се занимавал с продажба на дрога на крайни клиенти, а работел със свои разпространители. През годините често ги сменял, тъй като или му задлъжнявали, или ги обвинявал, че имат вземане-даване с неговата приятелка. За да отсява клиентелата си, опитният рецидивист монтирал камера на жилището, което обитавал и така наблюдавал кой се върти пред дома му и дали заслужава да му даде стока. Амфетаминът наричал „криско“, „захар“, „стъкло“, „джам“ и производни на думите, а хероинът - „кафе“ или „кафяво“. Всичко това става ясно от мотивите на последната му присъда. Когато разбрал, че му предстои влизане в затвора, побързал да „мине в нелегалност“, започнал да събира борчовете си от дребните дилъри и се отдал на разгул цяла нощ като обикалял хотели и апартаменти с жени от обяви в интернет.