Обновените пешеходни пасарелки на кея - при Облеклото, при улиците „Баба Тонка“ и „Омуртаг“, ще се сдобият с видеонаблюдение. Така ще се гарантира обезопасяването и съхранението на новите съоръжения и ще се предотвратят вандалските прояви. След като бъдат монтирани камерите, те ще бъдат свързани към центъра за видеонаблюдение на общината. Видеонаблюдението по обновените пасарелки ще струва 35 000 лева, които ще бъдат осигурени от общинския бюджет, ако на идната сесия общинските съветници одобрят корекцията. 
През март, когато все още се изграждаше бетонната конструкция на пасарелката пред Гимназията по облекло, вандали я надраскаха с графити в червено и черно. Това със сигурност няма да е последното, но с помощта на камерите уличните „артисти“ могат да бъдат засечени и да си понесат последствията. 
Трите пасарелки бяха изцяло реконструирани, като на тях са обособени панорамни площадки, които ще дадат възможност на русенци и гостите на града да се насладят на гледката към Дунав, докато се разхождат по обновения бул. „Придунавски“. Очаква се държавна приемателна комисия да издаде разрешение за ползване на съоръженията.