Русенска книга бе специален подарък за юбилейния 95-и рожден ден на Стоянка Мутафова. Изследването е посветено на живота и творчеството на баща й Константин Мутафов и първото копие от него бе връчено на обожаваната актриса от авторите веднага след участието й в спектакъла „Столетие мое“ в Народния театър на 2 февруари 2017 година.
В изданието подробно е разгледан русенският период в живота на младия Мутафов, отраснал край Дунав и попил за цял живот преживените тук човешки присъствия и съдби, както и щрихи от паметта на града. Свидетелство за това е фактът, че голяма част от героите и сюжетите в творчеството му са заети от градския живот в Русе от края на ХIХ и началото на ХХ в. - „една пъстра палитра от образи, родови истории, колективен живот, социални реакции, навици, народопсихология“. Това е едно от обобщенията на авторите на книгата доц.Велислава Донева от Русенския университет, д-р Веселина Антонова и заслужилия професор от Русенския университет Стефан Вичев, който е и братовчед на Стоянка Мутафова.
Самата Стоянка Мутафова е запозната с работата по книгата от самото й начало и дава на авторите три специални интервюта. Изследователите обаче стигат възможно най-далеч и намират и публикуват невиждали бял свят до момента документи за Константин Мутафов от Централния държавен архив.
Книгата, която се превърна в национално културно събитие, бе сочена от Стоянка Мутафова като един от най-големите подаръци, които е получавала.