Възможно ли е познати наглед места, природни феномени и пейзажи да изглеждат по нов и истински вдъхновяващ начин. Положителен отговор на този въпрос дава русенското издателство „Парнас“ и фотографът Явор Мичев, чието име вече е марка за високо качество и удивителен артистизъм. А отговорът се съдържа в календарите за 2020 година, който „Парнас“ и Мичев са сътворили за удоволствие на ценителите. 
Тази година русенската издателска къща, освен че спазва традицията си да направи пореден календар с русенски елементи /отново различен от всички предишни/, е подготвила и широкоформатен календар, който е нарекла „Вдъхновени от България“. В него отделните месеци от 2020 година са съпътствани от фотошедьоврите на Явор Мичев, които показват характерни български хубости - но от птичи поглед. Розобер, порозовели от слънчевия изгрев Бургаски солници, причудлив меандър на язовир „Доспат“, зимно Боженци - което от дрона изглежда като средновековен гоблен, облян от залезно слънце Гложенски манастир и още осем прелестни гледки. 
Русенският календар, който е дело на същия творчески тандем, отново ще успее да изненада хората с вкус към нестандартното. Този път Явор Мичев е видял и заснел така, както никой не го е правил, местенца в Поломието. Познатият Дунав мост е показан от нов ракурс, необичаен е погледът към Басарбовския манастир, дори Доходното здание изненадва с различната светлина, която нюансира достолепната емблематична русенска сграда.
Междувременно майсторството на Явор Мичев получи още едно световно признание. Негови творби бяха включени в каталога на 35-ите международни фотографски награди, където са публикувани 1500 снимки от 1000 автори по света, подбрани сред 391 800 снимки от 112 300 фотографи от 172 страни.