Ниските температури, заради които хората прибегнаха до отопление с печки на твърдо гориво, в комбинация с мъглата и липсата на вятър веднага дадоха отражение върху състоянието на въздуха. 122 микрограма на кубичен метър фини прахови частици е отчела станция „Възраждане“ на 5 декември, съобщават от РИОСВ. Нормата на този показател е 50 микрограма, което означава, че в четвъртък е била близо два пъти и половина над допустимото количество. 
В началото на седмицата от екоинспекцията съобщиха, че през целия ноември не е имало превишения на фините прахови частици и нивото им е варирало между 22 и 44 микрограма. Статистиката вероятно се дължи на факта, че изминалият месец бе топъл и хората не са се топлили с печки, както като скове студът.
Именно на битовото отопление отдават драстичното увеличение на фини прахови частици и от РИОСВ, като сочат пример за сравнение - в същия диапазон от време станцията в Източна промишена зона е отчела 32 микрограма, което е 4 пъти по-ниски стойности от тези в сърцето на града.