Безплатни прегледи за риска от туберкулоза ще се извършат в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ от 9 до 13 декември от 9 до 14 часа след предварително записване на тел.082/813 964, съобщи  директорът д-р Светослав Дачев. Прегледите са по програма на Министерството на здравеопазването и се провеждат всеки последен месец на тримесечието през 2019 година.
За изминалите 11 месеца на годината в болницата от туберкулоза са лекувани 50 пациенти. Трима от тях - мъже на възраст от 40 до 60 години, са починали, тъй като са потърсили медицинска помощ в напреднал етап на заболяването. За миналата година пулмолозите в болницата са лекували 42 души с туберкулоза.
Тези резултати са успех за нас, защото преди осем години на лечение в болницата постъпваха близо 80 пациенти с туберкулоза от Русенска и Разградска области, обясни д-р Дачев.
Един от факторите за овладяване на болестта са редовните безплатни прегледи на всеки три месеца, за да могат евентуално заразените да бъдат диагностицирани в начален етап.