Над 32 500 пациенти с остър миокарден инфаркт, аритмии на сърцето, стенографии и с вродени и придобити сърдечни пороци са спасени в Кардиологичната болница „Медика Кор“ към УМБАЛ „Медика Русе“ за 12 години, съобщи за „Утро“ собственикът й доц.Кирил Панайотов. Първата инвазивна процедура е направена на Никулден през 2007 година и това е официалният рожден ден на специализираната болница. 
В момента в нея работят 22 лекари, от които шест инвазивни кардиолози и 28 медицински сестри, а в двете ангиографски зали в болницата разполагат с най-съвременната апаратура за диагностика и терапия. 
През изминалите години най-много пациенти са постъпили от Русе, следвани от Търговище, Силистра, Разград, Велико Търново и Свищов, както и от много други областни центрове в страната. Географията се разширява след откриването през тази година в „Медика Кор“ на Център по кардиостимулация, който дава възможност да бъдат спасени пациенти с големи увреждания на сърцето чрез поставяне на пейсмейкъри. За тази нова грижа бе привлечена д-р Надя Панчева, коята от август е имплантирала 125 такива устройства. Така „Медика Кор“ стана четвъртата болница в страната след тези в София, Пловдив и Варна, където се имплантират най-модерните животоспасяващи системи. 
Важна предпоставка за спасяване на човешки живот са  мобилните електрокардиографски апарати и необходимите медикаменти за стартиране на лечението, с които са оборудвани всичките ни 42 линейки на болницата в Русе, Разград, Търговище и Силистра. Това дава възможност за започване на лечението още с влизането на пациентите в реанимобилите, допълни административният директор на Университетска болница „Медика Русе“ Алисе Муртезова.