„Феста Холдинг“ е новият съсобственик на един от най-реномираните русенски хотели - „Дунав Плаза“, научи „Утро“. 100% от капитала на „Дунав Плаза“ ООД са продадени в две сделки, сключени на 1 ноември срещу скромната сума от общо 4000 лева. Така новите акционери в дружеството с по 50% от капитала вече са „Еф Асет“ ЕАД и „РГС“ ООД.  

Собственик на първото е „Феста Холдинг“ на Петя Славова - известен български предприемач и банкер, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер в „Инвестбанк“ АД. В другото с останалите 50% от акциите остават досегашните собственици Светослав Радев и Анатолий Радев.
Цената от 4000 лева изглежда смешна за дружество, в чиито активи е такъв хотелски комплекс като „Дунав плаза“. От последния финансов отчет на дружеството за 2018 г. обаче се вижда, че състоянието му далеч не е цветущо. Макар последните две години да е на печалба, задълженията му надхвърлят стойността на активите с 1,5 млн. лева и собственият му капитал е отрицателен. Основната тежест е ипотечен кредит, по който към 31 декември миналата година остават за изплащане 7,5 млн. лева. 
Тези задължения съвсем не са големи за мегахолдинг като „Феста“, който има активи за над 1 млрд. лева. Първата стъпка към заздравяване на дружеството изглежда е направена, тъй като в края на ноември капиталът му е увеличен с 2 милиона лева, които вече са внесени по сметката му в Инвестбанк. По 1 млн. за гласуваното увеличение на капитала са внесли двете дружества съсобственици „Еф Асет“ ЕАД и „РГС“ ООД. Как ще се използват тези средства и какви са плановете на новия собственик за бъдещето на „Дунав Плаза“, от управата на дружеството отказаха да коментират.