2194 противогрипни поставени ваксини на пенсионери над 65 години от доставени им 3080 са отчели в касата лични лекари в региона до 1 декември, съобщи вчера за „Утро“ директорът Калоян Копчев. 
Останалите 886 ваксини ще бъдат поставени до няколко дни.
Справка сочи, че част от общопрактикуващите лекари не са получили противогрипни ваксини заради късното подаване на заявка. Причината за това обаче не е в лекарите, а в организацията за подаване на исканията, която се прави за пръв път и показа слабости. Двама медици пък са върнали доставените им ваксини с обяснението, че не им трябват. Въпреки това в касата няма жалба от човек над 65 години, че е пожелал да бъде имунизиран, а това му е отказано.
До момента здравната каса е осигурила максимален достъп на пациенти до специалисти и изследвания, като е отпуснала допълнително на личните лекари 9500 направления и 95 000 лева за лабораторни изследвания, въпреки неизползваните от предните девет месеца 12 000 направления и 215 000 лева за изследвания. За един от по-трудно достъпните прегледи - този с ядрено-магнитен резонанс, през този месец са осигурени над 200 направления.