Постоянна комисия за взаимодействие с гражданското общество беше създадена на вчерашното заседание на общинския съвет в Русе. Това беше една от съществените промени в предварително предложения проект на правилник за организацията и дейността на съвета. За изработването на документа имаше специално създадена работна група с председател Александър Неделчев от БСП, която е имала две заседания. На тях явно не е било достатъчно добре аргументирано предложението за комисия за връзка с гражданите и неправителствените организации, тъй като дебатът се пренесе в залата, продължи повече от час и това беше и най-обсъжданата тема на вчерашното заседание.
Предложението беше внесено от току-що заклелата се нова съветничка Биляна Кирова и то разпали страстите.  
Своите аргументи срещу създаването на тази комисия първи изложи председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, който посочи, че това ще е орган, който ще играе ролята на пощенска кутия, като разпределя сигналите на общинска администрация.
Съветниците имат приемни, задължително имат контакт с гражданите и недоумявам защо да правим такава постоянна комисия, подчерта Пехливанян. Той се обърна и към предишния председател на общинския съвет Христо Белоев с въпрос колко жалби е имало в миналия мандат. 
Имахме по 10-12 жалби на година, които ги насочвах по компетентност към комисии, като по-често те се решават от администрацията. Ако се създаде такава комисия, ще е знак за работа с гражданското общество, отговори Белоев. 
Мирослав Славчев от „Атака“ обяви подкрепа за създаването на комисия за директен контакт с гражданите, като даде за пример София, Бургас, Велико Търново, Враца, Варна, както и по-малки общини, в които функционират такива комисии. 
Според директора на театъра Орлин Дяков /ГЕРБ/ гражданите са свикнали да се жалят пред кмета.
„Какви ще са правомощията на комисията, освен да изпраща жалбите на зам.-кметовете и да следи. Това е удължаване на пътя на желанието на гражданите да общуват с общинския съвет и общината, тъй като през тази комисия жалбите отново ще отидат в общината“, коментира съветникът. 
„Изумена съм от дебата. Обезличава се работата на работната група, която проведе две заседания и прецизирахме доста от комисиите“, включи се и Наталия Кръстева от ГЕРБ. Тя призова изказващите се да влагат повече интелигентност и по-малко да манипулират обществото. Кръстева предложи граждани и неправителствени организации да участват в заседанията на комисиите и да имат възможност да внасят предложения, да се изказват и да дават становища. Това предложение обаче не беше прието.
Д-р Теодора Константинова от „Демократична България“ отбеляза, че най-важното при създаване на такава комисия е нейната ефективност, като попита каква функция ще изпълнява комисията по жалбите - разпределяща, координираща, контролираща. 
Своите аргументи против създаването на комисията изложи и Станимир Станчев от СДС, който посочи, че така се губи пряката връзка между обществеността и кмета.
„Създаването на тази комисия е обида към кмета и общинските съветници. Всеки работи активно и с неправителствените организации, и с гражданите. Да кръстим комисията „Мариян Димитров“ и да приключим мача“, каза при призива се за оттегляне на предложението Станчев, визирайки неуспелия кандидат за кмет на последните избори, който в последните години критикуваше изключително активно работата на местната власт. 
След малко повече от час Наталия Кръстева направи процедурно предложение за прекратяване на дебата, след което предложението за създаването на комисия за взаимодействие с гражданското общество беше прието с 26 гласа „за“, двама „против“ и 19 „въздържали се“. За председател на комисията, която ще е със седем членове, беше избрана Биляна Кирова. Ако се съди по гласуването, ядрото на новото мнозинство ще бъдат БСП, ВМРО и „Атака“, като към тях по различни теми може да се присъединяват още три гласа - два на ДПС и един но „Възраждане“.
С тази нова комисия общият брой на постояните комисии стана 13, като предварително беше постигнато съгласие за разпределяне на председателите и местата на квотен принцип. С избора на Биляна Кирова БСП ще има петима председатели, ГЕРБ - четирима, ВМРО - двама, а СДС и Демократична България - по един.
На вчерашната сесия съветниците получиха значки на общината, а председателят на групата на БСП Иван Иванов празнува рожден ден.