Няколко основни акценти оформят програмата за 60-ото юбилейно издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Какво всъщност представлява програмата, предизвикала драматични обрати, недоволства, обвинения, гневни и дори злобни реплики и инатливи сръдни? „Утро“ потърси повече информация, за да хвърли светлина върху това, което могат да очакват ценителите и почитателите на класиката на 60-ия русенски музикален празник. 
Ива Чавдарова, която вече 22 години подготвя със своя екип „Мартенски музикални дни“, предостави на „Утро“ варианта, върху който и в момента се работи много интензивно.
Надявам се да успеем да потвърдим всички предвидени в афиша участия, каза тя.
Условността идва най-вече от оскъдното време, което остава, за да се осигурят необходимите средства. 
Форматът и съдържанието на юбилейното издание на фестивала се определят главно от посвещенията в концепцията му. Под знака на 250-годишнината от рождението на Бетовен ще преминат откриването на 12 март с оркестъра на Русенската опера и Фестивален хор под палката на Йордан Камджалов и с изпълнение на Деветата симфония на немския композитор. Веднага след това, на 14 март, Софийска филхармония и националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ ще изпълнят друго бележито произведение на Бетовен - Missa Solemnis, под диригентството на Емил Табаков. Струнен квартет „Модиляни“ също добавя свой Бетовенов акцент на 16 март. 
Творби на Бетовен ще изпълняват също и ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров /солира виртуозът Мично Минчев/ и струнен квартет „Фрош“. Великия германски композитор включват в програмите си също и цигуларят Светлин Русев заедно с пианистката Йоръм Сон и друг именит тандем - младото, но вече звездно име Виктория Василенко /пиано/ и Атанас Кръстев /виолончело/. Седма симфония на Бетовен ще прозвучи в изпълнение на Румънския национален симфоничен оркестър под палката на маестро Кристиан Мандял.     
Други две посвещения, на които обръщат специално внимание съставителите на програмата, са 85-годишнината от рождението на един именит русенец - композитора академик Васил Казанджиев /авторски концерт в негова чест е предвиден за 21 март/ и концерт в памет на виолиста Георги Найденов на 23 март, в който ще свирят възпитаници на музиканта от България и от чужбина. 22 март пък е денят за изява на лауреатите на 12-ия международен конкурс „Франц Шуберт“.   
Оперното заглавие, което по традиция прави премиера на „Мартенски музикални дни“, тази година е избрано също по традиция амбициозно - това е рядко поставяната в България опера „Мефистофел“ на Ариго Бойто, която публиката трябва да види на 23 март. 
Сред другите събития, които със сигурност ще възхитят и впечатлят публиката, е концертът на „Московски солисти“ с виолиста Юрий Башмет и пианистката Пламена Мангова, предвиден за 15 март.
Вън от съмнение, всички, които досега са се докосвали до изкуството на пленително непосредствените млади професионалисти от саксофонния квартет „Сигнум“, ще се зарадват да видят и чуят техния нов проект. Той се нарича „Звездна нощ (Р)ЕВОЛЮЦИЯ НА ЗВУКА ОТ ХОЛСТ ДО AC/DC“ и ще вдигне адреналина на 24 март. За новия си проект „Сигнум“ са привлекли перкусиониста Алексей Герасимец, като в програмата ще се редуват творби на Густав Холст /1874-1939 г./, легендарния композитор на филмова музика и носител на пет Оскара Джон Уилямс, минималиста Стив Мартланд, перкусиониста Кейси Канджелоси, рок легендите от AC/DC и самия Герасимец. 
Другото име, което определено се очаква да впечатли и да се запомни като едно от събитията на 60-ите „Мартенски музикални дни“, е това на вокалния ансамбъл „Queen‘s Six“ - „Шестимата на кралицата“, от Великобритания. Той ще излезе на сцената на Доходното здание на 25 март. Ансамбълът гостува за първи път в България /български премиерни гостувания са една от запазените марки на ММД, чиито открития могат да се смятат и квартет „Модиляни“, и „Сигнум“, и много други!/. Шестимата изпълнители на акапелни произведения са наистина „на кралицата“. Ансамбълът „Queen‘s Six“ е създаден през 2008 г. в чест на 450-годишнината от коронацията на кралица Елизабет I. Шестимата - Дан, Тим, Ник, Дом, Андрю и Саймън, са свещеници в параклиса „Св.Георги“ в замъка Уиндзор. Те са и част от Хора на параклисите, който се състои от момчета и 12 професионални певци и всяка седмица има по 8 изяви на частни и държавни поводи, често пред кралското семейство.
Репертоарът на „Шестимата на кралицата“, част от който те ще представят пред фестивалната публика в Русе, включва строги старинни песнопения, изящна ренесансова полифония, разкошни мадригали и призрачни фолклорни песни, като стига до интригуващи аранжименти на джаз и поп. 
Несъменно овации ще получи също и Литовският камерен оркестър, който идва с диригент и солист цигуларя Сергей Крилов, за да изпълни програма с творби на Чайковски, Сен-Санс и огнения Сарасате. 
Очаквани са също и двете изяви на Фестивалния оркестър на ММД - признат за национално явление. На 26 март възпитаници на русенското Музикално училище от различни випуски ще изпълнят Петия концерт на Бетовен и Третата симфония на Брамс, диригент е Емил Табаков, а солист - Евгени Божанов. Ще бъде спазена и традицията от последните няколко години Фестивалният оркестър да закрие фестивала - това ще стане на 29 март под палката на маестро Табаков и със солисти Светлин Русев, Евгени Божанов и челиста Ксавие Филипс. На финала ще прозвучат Концерт за цигулка, чело и пиано на Бетовен и сюитата „Кавалерът на розата“ на Рихард Щраус.