Пантеонът на възрожденците е покрит с черни плоскости! Вече черен и мрачен ли ще бъде?! 
Тези въпроси тревожат русенци, които често минават покрай костницата, запазила паметта за видни и свидни имена от галерията русенски и национални възрожденци и борци за свобода. Както е известно, в момента се прави цялостен ремонт на Пантеона на възрожденците, какъвто не е правен от неговото построяване. 
Това, което в момента хората виждат, е само изолация, обясни за „Утро“ директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Поставени са насмолени покрития, които придават драматичния черен цвят, върху тях се слагат допълнителни покрития от смола, която да подсили изолацията и да не допуска влагата да прониква вътре. Вече е доставен и светлосивият мрамор, с който ще бъде направена новата облицовка на костницата, каза проф.Ненов. 
През зимните месеци майсторите работят във вътрешните помещения на Пантеона, където предстои да бъдат ремонтирани коридорите, сервизните помещения, стените, а също и да бъде подменена дограмата на тесните прозорци по високото тяло на паметника. В европроекта, който е международен и по който Русе си партнира с Гюргево, се придвижда и изцяло нова позлата на кубето на Пантеона. Крайният срок за приключване на ремонта е юли 2021 година, припомни проф.Ненов.