Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев получи вчера почти единодушна подкрепа на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за втори управленски мандат. За кандидатурата на Георгиев гласуваха 7 кадровици, а опонентът му Николай Николов получи едва 1 глас. Това е второто съревнование между двамата за ръководната длъжност, спечелено и преди 5 години, и сега от Георгиев. Лично главният прокурор Сотир Цацаров пожела успешен втори мандат на Георгиев, след като обяви кандидатурата му за печеливша.  

Сред основните приоритети, които поставям в работата си, на първо място са финалните дейности по закриване на Районната прокуратура в Бяла и работата по приключване на по-старите дела, коментира пред „Утро“ Георгиев малко след преизбирането му.
Георги Георгиев наложи промяна в Окръжна прокуратура-Русе, въведе спокойствие и колегиален дух, работи наравно с колегите си. На място съм наблюдавал стиковката между него и разследващите органи и ми стана ясно, че обмислената, спокойна и умерена работа води до добър резултат. Без колебание ще подкрепя досегашния окръжен прокурор, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като изслуша концепциите за управление на Георгиев и Николов, както и отговорите им на въпроси на колегията.
Безспорно за мен това е лесен избор, тъй като Георги Георгиев внесе баланс и спокойствие в Окръжна прокуратура, приключи категорично успешен мандат като надгради постигнатото и се доказа като изключителен авторитет, коментира членът на прокурорската колегия на ВСС Огнян Дамянов.
И Цацаров, и Дамянов изразиха несъгласието си с оценката, която Николов направи по отношение на състоянието на прокуратурата и твърденията му, че тя е загубила лидерските си позиции и отстъпва челните места в национален план. Загубилият кандидат изтъкна като недостатъци в настоящото управление разделението на прокурорите и изключването на част от тях при разпределение на работата, както и големия брой прекратени дела.
Няма статистики и състезания в работата на прокуратурата, категоричен бе Дамянов, а Цацаров оцени концепцията на Николов като обща и лишена от конкретика.
Очакваните трудности при закриването на прокуратурата в Бяла и преминаването й под шапката на Районната прокуратура в Русе като териториално поделение бе един от въпросите, които бе зададен и на двамата кандидати.
Евентуалните трудности, които очаквам, са свързани с логистичните процеси, тъй като двете прокуратури се намират на разстояние от 52 километра, което се изминава по един от най-опасните пътища в страната, изтъкна Георгиев.
Георгиев има над 21 години юридически стаж в съдебната власт като прокурор. Започва работа през 1998 г. като съдебен кандидат, през 2001 г. става прокурор в Районна прокуратура-Русе. През 2006 г. е назначен за заместник-районен прокурор, а 4 години по-късно оглавява Районната прокуратура. Заема тази длъжност до 2014 г., когато печели нов връх - окръжен прокурор.