Любопитна изложба на афиши, снимки и документи, които разказват за автомобилното рали от Будапеща до Цариград през 1912 година, бе открита вчера в Историческия музей. Експозицията гостува в Русе благодарение на Унгарския културен институт в София и  Унгарския музей на техниката и транспорта, а куратор е д-р Пал Недеши, един от най-известните автомобилни историци в Унгария.
Едно от най-известните автосъстезания в началото на 20 век е ралито Париж-Пекин от 1907 г. Когато то достига до Будапеща, местният автомобилен клуб се амбицира и планира собствен автопробег. По това време в Унгария вече е имало 300 автомобила. 
Унгарският маршрут тръгва от столицата Будапеща, пресича целия Балкански регион и свършва в Константинопол. Ралито се провежда от 29 юни до 6 юли 1912 г. с участието на 19 състезатели - унгарци, австрийци, германци и дори един американец.
На 20 юни 1912 г. сутринта ралито пристига от Букурещ в Гюргево, а оттам с два шлепа 20 автомобила са прекарани до Русе. Сред състезателите и гостите на събитието има над 30 унгарски графове, барони, депутати и фабриканти. На пристанището са посрещнати от русенска делегация начело с шефа на полицията Хаджигенов.
От гарата шествието тръгва по улиците на Русе и спира пред сладкарница „Тетевен“, където на гостите е сервиран сладолед. Обядът бил в 13 ч, час и половина по-късно колоната тръгва за Бяла, където състезателите разглеждат музея в памет на Освободителната война. След това продължават към Търново, Пловдив и Одрин за Цариград.