Остра позиция по повод разпускането на програмния съвет за фестивала „Мартенски музикални дни“, назначен със заповед на бившия кмет Пламен Стоилов, и отпадането на неговата програма разпрати до медиите вчера ГЕРБ Русе. Преди това на пресконференция директорът на операта Иван Кюркчиев в значително по-мека и консенсусна тоналност изрази огорчението си от отпадането на програмата и притеснението си от това, че трябва да разочарова диригенти и ръководители на състави, които е поканил на ММД. Затова той апелира към общината да изпрати официални писма до поканените от него ансамбли и оркестри, в които да обясни дипломатично ситуацията. Малко по-късно стана ясно, че две такива писма вече са изпратени, а до тези, с които Кюркчиев е говорил лично само по телефона, общината няма основание да води официална кореспонденция. 
Иван Кюркчиев разказа предисторията на създаването на програмния съвет, който през лятото отхвърли вече подготвената от Ива Чавдарова, Емил Табаков и Светлин Русев програма за 60-ите ММД. По думите му Стоилов е настоял в съвета да влязат диригентите на Русенска опера, както и фестивалът да се насочи към младата публика, в него да има повече разнообразие и „всеки път залата да се пълни“. Освен това бившият кмет поставил условието да види бюджета на фестивала месеци преди провеждането му, тъй като „за 8 години г-н Стоилов никога не е виждал цени 5-6 месеца по-рано и затова в последния момент не може да реагира“. 
Точно такава програма представил Иван Кюркчиев, като тя била със 120 000 лева под обичайния бюджет на ММД от 360-380 хиляди лева. Когато обаче новият кмет Пенчо Милков го поканил на среща с Ива Чавдарова, за да комбинират най-доброто от двете програми, на срещата станало ясно, че безапелационно остава в сила само програмата на Чавдарова.
Щом като кметът е наредил така - аз няма какво да питам, каза Кюркчиев. И добави, че по същия начин е приел и заповедта на предишния кмет за създаването на програмния съвет - има заповед, значи тя трябва да се изпълнява.  
А директорът на драматичния театър Орлин Дяков сподели: „След това, което се случи, авторитетът на ММД трябва да се възстановява поне 5 години. Ситуацията е безкрайно неприятна - нещо като „Левски“ и ЦСКА. Струва ми се, че политиката и партийните противоборства не бива да се намесват в стратегията на културата“. И добави, че според него също трябва да има промяна във фестивала, като той трябва да започне да печели и да влезе в туристическите пакети на чужденци. 
„Никога не съм имал амбиции да ставам шеф на ММД, имах амбицията да помагам на ММД. Сега не искам нищо да се променя, защото нещата ще се объркат. Ива Чавдарова трябва да бъде оставена да работи спокойно, тъй като времето е малко“, каза накрая Иван Кюркчиев. 
А новият общински лидер на ГЕРБ Русе Бедрос Пехливанян уточни, че ГЕРБ излиза с позиция относно фестивала „Мартенски музикални дни“, която ще бъде разпратена на медиите и която ще бъде внесена за обсъждане на предстоящото заседание на общинския съвет /публикуваме я отделно/. И увери, че оттук нататък общинските съветници от ГЕРБ ще настояват за яснота във финансовите параметри на бюджета на ММД.
Буквално минути след финала на пресконференцията от офиса на ГЕРБ разпратиха въпросната позиция. За разлика от относително миролюбивия тон по време на срещата с журналистите тя съдържа остри нападки, двусмислени инсинуации, полуистинни твърдения, обвинения, упреци, дори и конфиденциални данни за хонорари на артисти. Въпросите, които се задават в позицията, не бяха изречени на пресконференцията. Нещо повече, на нея не бе обявено дори и това, че Иван Кюркчиев напуска обществения съвет на ММД, та стана нужда от допълнителни разговори с него по тази тема. 
Вероятно въпросите на ГЕРБ ще намерят своите отговори - особено ако бъдат зададени не НА и ПРЕЗ медиите, а директно на хората, които знаят отговорите. На единия от тях потърсихме отговор и ние: „Получил ли е Светлин Русев 16 000 лева като консултант на фестивала?“. Това е хонорарът на Светлин Русев за две години консултантска работа, обясни Ива Чавдарова. 
Вероятно тя ще може да отговори и на другите въпроси в позицията на ГЕРБ. Както вероятно това биха могли да направят и хора, чиито подписи стоят под документи на ММД. Някои от тези хора още са част от общинската администрация. И само донеотдавна даваха мило и драго да се снимат засмени до „посланици на свободния дух“ като демонизираните от тях днес Светлин Русев и Емил Табаков.