Председателят на новия общински съвет в Русе Иво Пазарджиев ще има само двама заместници. До това споразумение са стигнали политическите групи и така са намалили наполовина хората в президиума.
Зам.-председателите ще бъдат избрани на първото редовно заседание на местните законодатели, но по информация на „Утро“ имената им вече са известни. Това са председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Бедрос Пехливанян и един от доверените на кмета Пенчо Милков хора - Пламен Рашев от БСП. За да заемат постовете си, те трябва да получат обикновено мнозинство в явно гласуване, което не се подлага на съмнение.
Ясно е и разпределението на председателските места в 12-те постоянни комисии в общинския съвет. Там ГЕРБ и БСП получават по 4 места, ВМРО взема 2, а СДС и Демократична България - по 1.
Ето и конкретните имена.
ГЕРБ поема комисиите по бюджет и финанси - Йорданка Даневска, по териториално устройство и строителство - Иван Иванов, по екология - Стоян Христов, и антикорупционната комисия е поверена на доскорошния зам.-кмет Наталия Кръстева.
БСП ще ръководи комисиите по комунални дейности, по транспорт и безопасност на движението - Йовчо Смилов, образование, наука и иновации - Христо Белоев, младежта и спорта - Пламен Рашев, и по етика - Косю Станев.
ВМРО получава председателските места в комисиите по икономика, инвестиции, земеделие и туризъм - Пламен Цветков, и по култура и религиозни въпроси - Росица Георгиева.
СДС ще бъде представен от бившия кмет Елеонора Николова, която застава начело на комисията по законност, обществен ред и сигурност, а Демократична България ще ръководи чрез д-р Теодора Константинова комисията по здравеопазване и социална политика.
Прави впечатление, че постове не получават имащите по двама представители във властта ДПС и Атака, чийто лидер Мирослав Станчев беше зам.-председател на общинския съвет в предния мандат. Към тяк се присъединява и вкаралата един съветник партия „Възраждане“.
Другите две партии със съветници на практика са представени в ръководството, тъй като Веселко Цветков от движение „Заедно за промяна /БДЦ/“ се присъедини към БСП, а Кънчо Йорданов от БСДП - към ВМРО.