Датската инвестиционна банка Saxo Bank публикува „шокиращи прогнози” за 2020 г.

Подобни предвиждания банката публикува всяка година. И въпреки, че се смятат за малко вероятни, потенциалните последици застрашават стабилността на финансовите пазари.

Анализаторите на банката подчертават, че „шокиращите прогнози” не бива да се възприемат като официална препоръка, но съветват инвеститорите да не се заблуждават, като подценяват вероятността подобни събития да се случат наистина.

Прогноза за нефта

Според анализаторите, Русия и държавите от картела ОПЕК ще реагират на забавения добив на шистов нефт в САЩ и ще обявят ново съкращаване на количествата. Очаква се това да доведе до повишаване цената на горивата от марката „Брент” и да достигне до 90 долара за барел, което е изгодно на първо място за Русия.

Москва ще извлече полза и от развитието на зелената енергия, смятат експертите. Засиленото внимание към проблемите с климата ще увеличи търсенето на „екологични” суровини, необходими за производството на средства за контрол върху емисиите от транспортните средства. Да вземем, например, паладия, който се използва в автомобилите за подобряване качеството на въздуха. Известно е, че Русия е един от най-големите производители на този метал.

Данък „Америка преди всичко”

Според експертите, протекционистичната политика на американската администрация ще доведе до въвеждане на данък „Америка преди всичко”, който ще пренареди цялата система за данъчно стимулиране на вътрешното производство.

В резултат на данните от предварителните проучвания, които предвиждат съкрушително поражение на изборите, Доналд Тръмп губи търпение. В последните си опити да експлоатира протекционистката тема, неговата администрация предлага данъка „Америка преди всичко”. Системата за данъчно облагане на бизнеса в страната се пренастройва в полза на вътрешното производство според принципа на уж „честна и свободна търговия”, смятат анализаторите от Saxo Bank.

Според този сценарий, Белият дом ще премахне всички съществуващи мита и ще въведе 25% ДДС върху всички брутни приходи, получени от американските компании от производството им в чужбина.

Тръмп ще загуби изборите

Експертите подчертават, че победата на изборите през 2016 г. настоящият президент дължи на гласовете на възрастните бели избиратели. Сега най-многобройната част от избирателите в САЩ е така нареченото „поколение на хилядолетието” (millennials) – хората между 20 и 40 години, които са настроени по-либерално.

Според директора по инвестициите на банката Стин Якобсен, демократите с подкрепата на младите хора ще победят с 20 милиона гласа. Президент на САЩ ще стане сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън.

Унгария ще напусне ЕС

Разногласията по въпроса за ценностите могат да доведат до разрив между Брюксел и Будапеща. Европейският съюз пусна в ход срещу Унгария процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, като се позовава на въведените в страната все по-силни ограничения върху свободата и независимостта на медиите, съда и науката.

Унгарското ръководство не е съгласно с тези претенции и настоява на правото си на суверенитет, в това число правото да се защитава от масовата миграция. „Разводът” е повече от вероятен, смятат анализаторите.

Новите резервни активи в Азия

На фона на американската заплаха доларът да стане оръжие в търговската война, в Азия може да се появи нов резервен актив под наименованието Asian Drawing Right (ADR). Очаква се това да стане най-масовата в света валутна единица и ще бъде равна на американския долар.

Аналитиците предполагат, че ADR може да стане основно платежно средство в Азиатско-Тихоокеанския регион. Според тях, само няколко месеца след въвеждането на актива, доларът ще отслабне спрямо него с 20 %.