Всички площи, за които е установено и документирано, че са запалени умишлено, в момента са изключени от подпомагане. За тях субсидии няма да бъде получени, обявиха от Държавен фонд „Земеделие“. Както „Утро“ писа, в областта са регистрирани 4800 декара изгорели стърнища. Областта ни е в челото по този показател, като единствено в Плевен е пред нас в негативната класация с обхванати от пламъците 5300 дка.
Освен с лишаване от субсидии, нарушителите ще бъдат наказани и с глоби. Пътят за налагането на санкции обаче е малко по-дълъг, защото трябва първо да се докаже кой е виновен за причината за пожара. Много е важно пожарната да установи откъде е тръгнал пожарът, за да се знае кой е извършителят, защото пожарите са причинили и косвени щети върху парцели на бенефициенти, които не са участвали в палежа, обясниха от фонда. 
Изгарянето на стърнища е нарушение на изискването за поддържане на земята в добро състояние. То е част от изискванията за кръстосано съответствие, което пък е задължително условие, за да могат стопаните да получат пълния размер на директните си плащания. 
В периода между 21 септември и 9 октомври, към дежурните екипи на Министерството на земеделието и ДФЗ са подадени общо 103 сигнала за горящи земеделски площи. Щетите са основно върху стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви на територията на областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата засегната площ е над 15 500 дка.