Живите елхи, закупени от русенци за празниците, ще могат да заживеят втори живот. Това ще стане благодарение на инициативата „Коледна гора“ на членовете на фейсбук групите „За чисти въздух и вода в Русе“ и „Обществен съвет Русе“ и с подкрепата на общината. 
От общината посочват местата, където ще се засаждат коледните дръвчета: Парка на възрожденците, ул. „Шипка“, ул.“Ради Иванов“, бул.“Гоце Делчев“, бул. „България“ - средна ивица и скат, както и пътен възел „Липник“. За удобство местата са отбелязани на карта на адрес https://www.google.com/maps. 
Засаждането трябва да стане, след като зимните студове приключат и почвата се отпусне, съветват от общината. Дотогава русенци могат да оставят елхичките в контейнерите, в които са купени, като ги изнесат на балкона или в градината. Ако е много студено, не е нужно да ги поливате, а ако времето е топло, добавяйте малко вода веднъж на 2-3 седмици, гласят съветите.
Организаторите на акцията поемат грижата да съобщят, когато бъде уточнена дата за едновременно засаждане на коледните елхички.