Очакваме представителите на русенския бизнес да заявят от какви кадри се нуждаят - така ще можем да съобразим в голяма степен плана за приема в средните училища за следващата година. Това каза на среща на ангажирани с образованието институции и икономически организации началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. В срещата взеха участие зам.областният управител Валентин Колев и зам.-кметът Енчо Енчев. 
Георгиева представи презентация на тазгодишния прием в 27 профилирани и 44 професионални паралелки. Тя акцентира върху нуждата от подготовка на средни специалисти за водния и железопътния транспорт, както и на кадри за химическата промишленост, каквито на практика липсват, след като преди няколко години беше закрит Техникумът по индустриална химия. 
През 2019 година влезе в сила новият закон за образованието, според който за първи път завършващите седми клас приключиха етапа основно образование. На срещата завчера Росица Георгиева припомни, че бройката им през юни беше 1660. За следващата учебна 2019/2020 година обаче момичетата и момчетата, които ще завършат 7 клас, ще бъдат по-малко. Още на 16 септември, който беше първият учебен ден за 2019-а, във всички училища в Русенска област бяха записани 1641 седмокласници, с 20 по-малко от предишната година. Специалистите в сферата на просветата се притесняват, че ще се запази тенденцията тази бройка да намалее чувствително до финала на учебната година. А това със сигурност ще доведе до намаляване и на броя паралелки, които ще бъдат приети в профилираните и професионалните гимназии идното лято. Затова вниманието към осъществяването на бъдещия план-прием трябва да бъде изключително, а подготовката за него да бъде балансирана, прагматична и разумна, убедени са капацитетите в образователната материя. Фактически, ние започваме да мислим следващия прием непосредствено след като отчетем сегашния, казва шефът на РУО. И апелира да се вземат предвид всички обстоятелства и всички обективни и субективни фактори, за да няма драми в разгара на кампанията по приема. 
Ще очаквам директорите на русенските гимназии още преди Коледната ваканция да ме информират какви дейности ще предприемат за популяризиране на своите специалности, а също и какви са техните предложения за приема след основно образование през юни и юли догодина, коментира за „Утро“ Росица Георгиева.