Динамични бойни действия от времето на Първата световна война оживяха на площад „Батенберг“ в събота, когато там бяха отбелязани две годишнини: 135 години от създаването на Пети пехотен Дунавски полк и 20 години от учредяването на регионалния клуб „Традиция“. 
Представени бяха униформи и въоръжение от Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна война. А живата картина „Български герои“ пресъздаде героични моменти от миналото на прочутия русенски полк и превземане на картечно гнездо - едно от най-рисковите военни действия, специалитет на Българската армия.
Поздравителни адреси изпратиха областният управител Галин Григоров, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и генералният консул на Русия Андрей Громов, а кметът Пенчо Милков лично уважи тържествата. Той разгледа и изложбата „За бойната слава на Русе и България“, която показва снимки, отличия, документи и книги на членове и симпатизанти на дружество „Традиция“. Председателят на дружеството Мартин Календжиев връчи на кмета почетна грамота и нож с надпис „20 години „Традиция“-Русе“.