Нови двама заразени със СПИН русенци са открити по време на изследвания през ноември. ХИВ позитивните мъже са заразени, докато са били на гурбет в чужбина. 
Единият от новите случаи е на 28-годишен русенец. В началото на миналия месец изследване на дадена от него кръв в кръвен център извън Русе за болен негов близък показало наличие на вируса на СПИН. Броени дни по-късно 53-годишен серопозитивен е установен по време на изследвания в частна лаборатория в Русе. 
Двамата мъже са в начален стадий на заразата. 
Изпратените проби в Националната референтна лаборатория за изследване на ХИВ/СПИН са потвърдили първоначалните диагнози и вече са им назначени лечения по схеми. С тези два нови случая ХИВ позитивните в Русе, открити през тази година, вече са осем. Предните шестима заразени - две жени и четирима мъже, бяха диагностицирани през първото полугодие. Между тях е и младеж на 18 години, заразен с вируса в Русия, където живее с родителите си. Друг от серопозитивните е хомосексуалист, хванал заразата от клиенти в Холандия. 
Тогава Русе се нареди на пето място в страната по заразени със СПИН. Преди нас в черния списък бяха София, Пловдив, Варна и Пазарджик, а Русе и Монтана деляха петото място. Двамата нови серопозитивни русенци не променят мястото на града в тази черна класация, а Монтана минава на 6-то място с 6 заразени със СПИН.
По повод вчерашния Световен ден за борба с ХИВ/СПИН във фоайето на Мол Русе за пореден път лаборанти от Регионалната здравна инспекция направиха безплатни изследвания за СПИН на желаещи русенци. В двучасовата кампания се включиха общо 59 посетители в мола, но измежду тях не беше открит серопозитивен. Тази година денят премина под наслов „Промените се правят от общността“. Доброволци от БЧК и Център „Динамика“ раздаваха на посетителите в мола безплатни презервативи и брошури със съвети как да се предпазват от ХИВ/СПИН.
За последните 30 години общият брой на болните от смъртоносната зараза русенци вече е 22, като досега е починал само един от тях.