30-годишният Пламен И. е задържан за грабежа на 75-годишна жена, която във вторник вечерта остана без дамската си чанта и торба с покупки. Заедно с грабителя в ареста е вкаран и съучастникът му на същата възраст, който ще отговаря и за разбиване на кафе автомати.
Рецидивистът с множество присъди, направи самопризнания не само за откраднатите „Айфон“, 27 лева и дребни вещи от възрастната жена, но и за неуспешния опит да обере друга жена. На 13 ноември, само няколко месеца след излизането си от затвора, той блъснал силно набелязаната 50-годишна жертва до бл.“Ангел Гецов“ на бул.“Липник“. От удара тя паднала лошо, но въпреки това оказала силна съпротива и престъпникът не успял да вземе нищо от нея. И двете нападнати са в шок и все още стресирани от зловещите посегателства.
Вчера прокуратурата настоя 30-годишният опитен престъпник да бъде вкаран за постоянно в ареста, тъй като не само направените самопризнания, но откритите в него мобилен телефон и флашки на ограбената били безспорно доказателство за вината му. 
Данните показвали, че на 26 ноември вечерта двамата бандити направили неуспешен опит да отмъкнат хранителни продукти от хипермаркет. След като охраната ги заловила с неплатената стока, те успели да избягат. По пътя обаче фиксирали жената, която излизала от магазин „Билла“ на ул.“Солун“ с пълна чанта с покупки в едната ръка и с дамска чанта в другата. Пламен я проследил, а съучастникът му останал малко по-назад, за да му пази гърба. Щом завила по ул.“Кап.Маринов“ към блоковете на МНО в кв.“Възраждане“, грабителят я нападнал в гръб и със сила издърпал двете чанти от ръцете й и побягнал към ул.“Солун“, където го чакал съучастникът му. Жената започнала да вика за помощ, при което бандитът зарязал чантата с покупките и задържал само дамската чанта, в която имало мобилен телефон „Айфон 5s“, няколко флаш памети, други вещи, лични документи и 27 лева, които според ограбената русенка, възлизат на обща щета за около 1500 лева.
Щом видели, че в чантата има само 27 лева, двамата бандити отишли до два кафеавтомата до магазин ЦБА в „Здравец“. Там другият 30-годишен мъж, който е специалист в разбиването на такива машини, измъква монетниците им с по 20 лева на стотинки и ги опразва.
Адвокатът на Пламен не отрече, че той има пръст в случаите, но опита да смекчи положението му като изтъкна, че става въпрос за млад човек, който е в безизходица и не може да си намери работа. Затова, както и самият Пламен заяви, заслужавал по-лека мярка като домашен арест.
Отделно бяха дадени индикации, че рецидивистът желае час по-скоро да сключи споразумение с прокуратурата, за да избегне разточителни дела, а и да си издейства облекчена присъда. Той вече е върнал доброволно откраднатия от жената телефон и остава единствено да възстанови паричната сума, която още след грабежа похарчил.
Съдът бе категоричен, че засега мястото му е в килия и го задържа за постоянно, но мярката може да се обжалва.
В четвъртък вечерта в подлеза на кръговото кръстовище срещу сградата на ОД на МВР е ограбена още една жена, но час след подаване на сигнала бандитът е заловен от служители на Първо РПУ.