Парче от шахматна дъска, намерено неотдавна от археолози в Йордания, може да е най-старото в света.

Джон Олесън от Университета Виктория съобщи, че малък предмет, открит в Йордания, изработен от пясъчник, може да е най-старата шахматна дъска, открита някога. В презентацията си пред Американския институт за ориенталски изследвания през изминалата седмица той говори за обекта и какво може да представлява.

Историците смятат, че играта на шах е възникнала в Индия преди около 1500 години, въпреки че също така се приема, че името, правилата и имената на фигурите са се променили с течение на времето. Постепенно играта се е разпространила по целия свят. В своето резюме за научната конференция Олесън отбелязва, че препратките към играта на шах в ислямския свят се отнасят чак до седмия век от н. е. и това очевидно е било много популярно забавление.

В своята презентация Олесън описва двустранния обект, издълбан от пясъчник, който е датиран преди приблизително 1300 години. Обектът, открит през 1991 г., има правоъгълна форма. Олесън твърди, че прилича много на други ранни ислямски шахматни дъски. Той посочва, че други обекти, идентифицирани като шахматни дъски в Йордания и Близкия изток, независимо дали са направени от дърво, камък или слонова кост, са почти идентични с открития обект от пясъчник.

Артефактът е намерен на място, наречено Хумайма, което се е намирало по натоварената Виа Нова Траяна – търговски път между Азия, Близкия и Средния Изток. Изглежда вероятно играта на шах да си е пробила път към Близкия Изток по този маршрут. Хумайма е бил тържище, управлявано от семейство Абасиди. Олесън отбелязва, че семейството е било в крак със случващото се в Ирак и Сирия. Взети заедно, доказате