Д-р Кито Пулидо е роден в Русе от смесен брак между българка и кубинец. Завършил е училището по европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, след това учи медицина в Медицинския институт във Варна, където се дипломира през 2010 г. Същата година започва работа в Многопрофилната болница в Русе, сега УМБАЛ „Канев“, в отделението по неврохирургия, където работи и досега. През тази година защитава успешно специалност „Неврохирургия“. Отскоро има кабинет и в Медицински център „Медик консулт“ /срещу спирката на Механото/, в който във вторник и четвъртък от 14 до 16 ч приема пациенти с направления или на свободен прием след предварително записване на тел. 0882909725.

- Д-р Пулидо, често ли ви търсят хора с болки в кръста?
- Доста често се случва. Болките в кръста, особено ниско долу в последните два лумбални прешлена и първия сакрален, са най-честите болки. И това в световен мащаб е второто най-често оплакване, за което болните посещават медицинско лице. Между 60 и 90% от хората по света са засегнати от този здравословен проблем, като от тях
само 1% имат неврологична симптоматика, а от 1 до 3% имат дискова херния
Хубавото е, че в 90% от случаите болният има подобрение в рамките на един месец с консервативно лечение и не се откриват някакви значими заболявания.
- На какво се дължи, че това болезнено състояние е толкова разпространено?
- Това всъщност са много и различни заболявания. В 85% от случаите не може да се сложи специфична диагноза. Засяга се най-ниската част на гръбначния стълб, тъй като тази зона се натоварва най-много и съответно болките са най-чести там.
- Хората с такъв проблем казват: Имам лумбаго или имам ишиас, имам радикулит. Кое какво е и къде точно боли?
- Често пациентите, когато дойдат, обичат да казват - аз имам дископатия, ишиас, или радикулит, без да разбират какво значи наистина. Всъщност те дават различно наименование на едно общо заболяване, което при различните хора може да се проявява различно. Защото един ишиас или радикулит означава, че няма само болка в кръста, а има вече и неврологична симптоматика, тоест болката минава по хода на нерва, има слабост на мускулатурата, има изтръпване. Докато една дископатия би могла да има само болки в кръста, но не са изключени и другите симптоми.
Но когато дойде един пациент в кабинета, за нас като специалисти основната задача е чрез насочено търсене в анамнезата и физикалния преглед да намерим т.нар. червени флагове.
Червените флагове са симптоми, които ни карат да търсим подлежащо сериозно заболяване
Не просто дискова херния, не просто обикновена болка от напрежение, претоварване или изстиване, търсим сериозни заболявания като тумори, инфекции, синдром на конската опашка и фрактури. За туморни заболявания най-често ни насочват възраст над 50 години, болни със стара анамнеза за други туморни заболявания, болни, при които въпреки лечението болката продължава повече от един месец, болката не отминава в легнало положение. За едно възпаление би ни говорила най-често температурата, инфекции на отделителната система. Много често от рани по кожата, особено фурункули, може да се предаде инфекцията на гръбначния стълб.  
- Какво представлява синдромът на конската опашка?
- Синдромът на конската опашка е притискане на няколко нервни коренчета. Самият гръбначен мозък достига до ниво първи-втори лумбален прешлен, оттам нататък продължават неговите коренчета по цялото протежение на гръбнака, като тази част се нарича конска опашка. При притискането й се наблюдават няколко симптома едновременно. Най-често болният започва да не може да контролира тазовите си резервоари и първият симптом, който се появява, е ретенцията на урина. Но може и да се прояви точно обратното, свободно и безконтролно изпускане - инконтиненция на урина и/или фекалии, а също така и седалищна анестезия, а при мъжете и намаляване на потентността. Също така
при притискането на няколко коренчета едновременно наблюдаваме болка по съответния им ход
дали в единия крак, дали в другия, и по-често в двата заедно, слабост в мускулатурата им, нарушения в повърхностната и дълбоката сетивност, изтръпване по крайниците и парези. За щастие, тези сериозни заболявания са много редки при болките ниско долу в кръста.
Когато говорим за болки в кръста в Неврохирургията, клинично ние ги делим на болки в кръста, предизвикани от потенциално сериозни заболявания, болки, предизвикани от дискова херния или стеноза на канала, или неспецифични гръбначни симптоми. Целта е да се ориентираме в коя от тези три групи попада пациентът. Ако той не попада в първите две групи, не се нуждае от по-нататъшни изследвания. При тази група за пациента е показано консервативното лечение, като в рамките на първите 4 седмици очакваме пълното възстановяване, а понякога и по-рано. Но ако тази болка продължава повече от месец въпреки провеждано лечение, това би могло да е червен флаг, че има нещо, което изпускаме, и трябва да се направят допълнителни изследвания.
- А какво представлява т.нар. сецване на кръста?
- Сецването на кръста може да представлява няколко неща. Може да има разтягане в ставите на самите прешлени, може да има преразтягане на задния лигамент на гръбначния стълб, може да има пренатоварване с контрактура на мускулатурата. Това нещо също влиза в графата на неспецифичните оплаквания, които при правилно лечение биха преминали в рамките на първия месец.
- Те не са сериозни, но са адски болезнени.
- Да, адски болезнени са. При тяхното лечение, освен приемът на лекарствата,
много важно е болният да не се залежава повече от 2-3 дена
В началото е необходима почивка на легло между 2 и 3 дена, но лежането повече от 3 дни може да засили болката, може да предизвика отслабване на мускулатурата и появата на скованост. Също така са важни рехабилитацията и упражненията. Обикновено препоръчваме карането на колело, плуването, ходенето като упражнения. Задължително трябва да се избягва всякакво топлене на кръста, както и студено, особено в острия период.
- Защо топленето трябва да се избягва?
- Защото при болките в кръста най-често имаме възпаление на нерва. Затоплянето му, от една страна, в началото успокоява, защото отпуска мускулатурата, тя от своя страна отпуска ставите и те разширяват интервертебралните форамени, но след това настъпва обратен ефект, мускулатурата се свива още повече и възпалението и притискането на нерва се засилва. Също така трябва да се избягва вдигането на тежко, хубаво е да се следи правилната стойката, да е изправена, да не се сяда на меки дивани. Тези неща, колкото и да изглеждат незначителни, са важни в общата картина.
- Възрастните хора повече ли страдат от болки в кръста, или и тук има подмладяване като при редица други болести?
- Има международна статистика, че болките в кръста са най-честата причина за инвалидизиране на хора под 45 години.
- В кои случаи болката в кръста може да хронифицира и води ли това до усложнения?
- Хронична наричаме болката, която продължава повече от 3 месеца и това означава, че има някакъв проблем. Най-често това е спондилолистеза и стеноза на вертебралния канал. Стенозата представлява разрастване на лигаментум флавум и ставите, което от своя страна стеснява гръбначния канал, той притиска нервите и това води до хронична болка. Нелекувана и неоперирана дискова херния също може да доведе до хронична болка.
Хората много често неглижират рецидивиращите болки, искат да им мине на момента
но това не решава генералната причина. А с времето нещата се утежняват. При една дискова херния тя или може да остане същата, или може да нарасне, което ще доведе до увеличаване на неврологичните оплаквания, може да доведе до изтръпване по протежението на крака до пръстите, загуба на сетивност, слабост на мускулатурата, отслабване на засегнатия крайник и до пареза. Това са усложненията напред във времето, ако не се вземат мерки. В такъв случай много рядко би имало връщане назад. Нервната тъкан е много чувствителна. В нашата професия се смята, че една разко настъпила пареза, ако не бъде оперирана от 6-ия до 48-ия час, има опасност от инвалидизация на пациента.
- Като споменахте професия, има ли категории професии, които предразполагат към заболявания с болки в кръста?
- Всички професии, свързани с вдигането на тежко, шофьорите на камиони заради вибрациите. Въобще
там, където има силни или продължаващи вибрации, където се стои дълго време прав
при спортистите, а също и където има принудителна поза, хората много често страдат от болки в кръста.
- Може би това обяснява подмладяването на този здравословен проблем. А можем ли да говорим за профилактика?
- По-скоро можем да говорим за образование на пациентите и как да се предпазят. Например с възрастта при жените най-често се развива остеопороза и трябва да се пазят от вдигането на тежко и най-вече от травми. Има случаи при едно навеждане или кихане да се счупи прешлен при напреднала остеопороза.
- Кога се налага оперативно лечение?
- Лечението бива в зависимост от причината. Ако се установи сериозно заболяване, задължително се преминава към оперативно лечение. При туморите, инфекциите, голяма част от фрактурите е наложително оперативно лечение. При дисковата херния то би могло да се отложи, но ако болката продължи повече от 5 до 8 седмици и няма подобрение, накрая се пристъпва към оперативно лечение. Рязко настъпили парези, неврологичен дефицит, синдром на конската опашка ни карат в спешен порядък да предприемем оперативно лечение. Стенозата на канал също няма друго решение, защото при болни симптомите са много тежки - те не могат да извървят голямо разстояние, минават 100-200 метра, при което трябва да спрат, да седнат, да си починат и пак да продължават. Там
нещата с възрастта все повече се утежняват и наистина трябва да се пристъпи към оперативно лечение
Докато при обикновената болка в кръста, при по-леките случаи на дискова херния, която още не е истинска херния, а само бомбирал диск примерно и няма по-нататъшно утежнение, лечението е с нестероидни противовъзпалителни, мускулни релаксанти, с витамин В комплекс, физиотерапия и упражнения и болният чувства подобрение в рамките на първия месец.
- За болки в кръста доста агресивно се рекламират специални колани. Какво е мнението ви за тях?
- Няколко проучвания са доказали, че коланите не помагат при болките в кръста. Няма никакво действие върху болката, по-скоро могат да имат плацебо ефект. Обикновено коланите са подходящи при по-леките фрактури на прешлени, където не се налага оперативно лечение. Що се отнася до мануалната терапия, не трябва да се прилага при болни с дискова херния, със стеноза или сериозни заболявания, защото може да утежни и влоши нещата.