Икона на Богородица дари кметът Пенчо Милков на открития вчера в Бизнес парк Русе Център за иновации в сградните технологии на „Сименс България“. Той участва и в символичното прерязване на лентата на новото конструкторско звено заедно с изпълнителния директор на „Сименс България“ Боряна Манолова и зам.областния управител Валентин Колев. Сред гостите беше и бившият кмет Божидар Йотов /2005-2011/.
Кметът се заинтересува от възможностите за партньорство със „Сименс“ при изработването на проекти за модернизиране на общинските сгради, целящи най-вече подобряване на тяхната енергийна ефективност чрез поставяне на фотоволтаици на плоските покриви и др. Екипът от своя страна демонстрира реализирани в цял свят проекти на умни сгради, включващи управление на климатизацията, съвременни системи за стайно регулиране, пожароизвестяване и контрол на достъп, облачни услуги и др.
Символично „Дърво на живота“ подари на екипа на „Сименс“ зам.областният управител Валентин Колев. На церемонията присъства и екип на Русенски университет начело с ректора проф.Христо Белоев. Стана ясно, че студенти ще могат да се запознаят на практика с работата в центъра, а инженери от конструктурското звено са готови и да водят лекции в университета.
В русенския Център за иновации в сградните технологии вече работят десетина инженери, но се предвижда числото им да се увеличи до тридесет. В трите офиса в София, Пловдив и Русе работят 155 души, а в портфолиото им вече фигурират солидни проекти като музеят Лувър в Париж, летищата в Мюнхен, Франкфурт и Берлин, фирмената сграда на „Ролекс“, аналог на ЦЕРН и болница в Швеция и др.