Легендарният френски комикс, създаден по най-известната българска книга - „Под игото“ на Иван Вазов, вече има своето първо българско издание. Заслугата за това е на русенския архитект Орлин Неделчев, който сам е превел, подготвил за печат и издал книгата с Вазовия текст и с рисунките на френския художник Жак Наре. Книгата излезе от печат преди дни, а на 12 декември от 18 ч арх.Неделчев ще я представи в Галерия „Библиотека“ на РБ „Любен Каравелов“. 
Няколко години архитектът, който владее перфектно френски език, издирва броевете от началото на 70-те години на вестник „Юманите“, където Жак Наре публикува своя комикс по „библията“ на Априлското въстание. Успява да открие и липсващия един брой /останалите се съхраняват в къщата-музей на Вазов в Сопот/, като за това помага сърцата жена от Брюксел. След като с помощта на РБ рисунките на Наре са перфектно сканирани, Орлин Неделчев се заема с превода, с подготовката на оригинални Вазови текстове към рисунките, с редактиране и съставяне на уводни думи и бележки. Накрая сам заплаща и отпечатването на стилното издание, което със сигурност ще зарадва не само любителите на комикс изкуството, но и ценителите на книжнината. Илюстрациите са великолепни и си заслужава да отдадем почит на художника Жак Наре, който е намерил време, сили и талант да направи тези 270 рисунки, казва русенецът. 
В момента бройки от „Под игото“ с френските рисунки могат да се намерят в книжарница „Хеликон“ и издателство „Парнас“, екземпляри ще има и на представянето на книгата в библиотеката. Там арх.Неделчев ще разкаже за дългата и нелека работа по уникалното издание /за първи път рисунките на Наре се събират в отделен том, това не е правено и във Франция/, а също и за новите си идеи.