Млад работник е с ампутиран пръст на едната ръка след инцидент на преса в предприятие този месец. Той е бил с трудов договор и инструктиран за работа. Друг работник във фирма от химическата промишленост пък се е натровил от химическо вещество, тъй като не е ползвал предоставените му лични предпазни средства. Колегите му веднага го извели на чист въздух, след което е закаран в болница, където се възстановява. Това каза главният инспектор в дирекция „Инспекция по труда“ Русе Светлана Лазарова на пресконференция вчера. 
През изминалия октомври от инспекцията са извършили 96 проверки, от които 9 са били в строителството, 18 в селското стопанство. 329 са установените нарушения, като 216 са по здравословни и безопасни условия на труд, и са съставени 17 акта.
За десетте месеца на годината в инспекцията са постъпили 216 жалби, като техният брой е съизмерим с миналата година, когато са били 220. Ръст има при исканията за наемане на работа на непълнолетни лица -  от началото на годината са 207, а през 2018 те са били 158. Тогава е имало два отказа, а сега са осем, като причините са неподходящо работно време, шум над допустимия, неблагоприятни климатични условия, и са за работа в шивашки, монтажни, строителни фирми. 
Лазарова посочи, че има двойно повече еднодневни трудови договори, като за десетте месеца на 2019 са 4547, а през 2018 са 2229 и са основно за селското стопанство и строителството.
През тази година са открити 19 работници без трудови договори - 5 в селското стопанство, 8 в строителството, 3 във фирми за производство на облекло и 2 в заведения за хранене. За десетте месеца на 2018 година при проверките е имало установени само 3 човека без договори.
15 са актовете за спиране на машини и съоръжения през тази година, като 11 са в строителството заради  необезопасени скелета, етажни плочи и неукрепени изкопи. Има два акта за необезопасени товарни асансьори, единият без технически надзор.