Работа за един час спряха вчера част от служителите на „Социално подпомагане“ в Русе. С предупредителна стачка 36 души заявиха категоричното си искане за по-високи заплати. В дирекцията работят 74 служители, като 14 от тях бяха в отпуск, а останалите не намериха основание да стачкуват. Протестът се проведе от 10 до 11 часа, когато 36 служители не обслужваха клиенти. Те останаха по работните си места, като представиха своите искания за увеличение на възнагражденията. Служителите на „Социално подпомагане“-Русе не се присъединиха към искането за залагане на образователна степен „бакалавър“ за длъжността социален работник, тъй като в русенската дирекция няма служители със средно образование. 
Освен да заявят, че искат достойно заплащане за положения от тях труд, който в много от случаите е тежък и при извънредни условия, целта на протеста е да се промени отношението както на обществото, така и на управляващите към работещите в социалната сфера, посочиха още протестиращите социални работници.
Едночасовата предупредителна стачка се проведе в още 34 дирекции „Социално подпомагане“ в цялата страна. Тя се организира от Националния синдикат на административните служители към КТ „Подкрепа“. Социалните работници се надяват исканията им за увеличение на заплатите да бъдат чути, а ако това не се случи, са готови да предприемат и ефективни стачни действия.