Финландската верига за бързо хранене Hesburger ще отвори ресторант догодина в Русе. Той ще бъде разположен в приземния етаж на красивата къща на „Александровска“ 43, чиято реставрация е вече към финала си. Това ще бъде 18-ият ресторант на веригата в България. Първият е открит през 2016 г. в София, където вече са четири, повечето от другите са в Южна България.
История на Hesburger започва като семейна фирма през 1966 г., когато Хейки Салмела и неговата съпруга Кирсти основават Kievari Grilli в Наантали. През 70-те години двамата отварят ресторант Puutorin Grilli в Турку, където печелят огромна популярност сред местните жители. Първият ресторант Hesburger е открит през 1980 г. в новия търговски център Ханса.
Днес освен във Финландия, Hesburger има ресторанти в още 8 страни - Литва, Латвия, Естония, Русия, Украйна, Беларус, Германия и България. В тях се предлагат хамбургери, пържени картофки, салати, десерти, шейкове, смутита, кафе и безалкохолни напитки. Hesburger се гордее със своята бяла краставична майонеза, създадена от Хейки Салмела през 1972 г. за неговите двуетажни бургери. След това той измисля майонеза с червен пипер за дюнерите, а по-късно в завода на веригата в Каарина започват да се произвеждат и собствени кетчуп и горчица, салатни сосове.
В Русе Hesburger се очаква да посрещне първите си клиенти в края на януари и така да запълни празнината, останала след затварянето на Макдоналдс и KFC преди много години.