Трагичната смърт, сполетяла 57-годишен пожарникар Николай Николаев по време на изпълнение на служебния му дълг и оставил съпруга и две деца без мъжка опора, стана повод почерненото семейство да поиска обезщетение за претърпяната загуба.
Младши инспекторът бил извикан по спешност извън работно време на 18 август 2017 година, когато в Бяла се подпалила стопанска постройка и имало риск огънят да обхване близката триетажна къща. Ситуацията вдигнала на крак всички дежурни огнеборци плюс още деветима служители, които не били на смяна. Макар да се водел шофьор на пожарникарски автомобил, Николаев имал и задълженията да се включва в гасенето на пожарите. В злополучния ден се бил качил върху необезопасен покрив, стъпил върху ламарина, която се огънала и паднал от 7-8 метра. Бил реанимиран от медицински екипи и в Бяла, и в Русе, но още същия ден починал.
Мл.инспектор Николай Николаев бе посмъртно награден с почетен знак на МВР, а година след инцидента в Бяла бе открита негова паметна плоча. 
След трагедията наследниците му бяха обезщетени с 12 заплати или общо 61 000 лева, какъвто размер на компенсация е предвиден при подобни случаи на смърт при изпълнение на служебния дълг. Почерненото семейство обаче заведе и дело с претенция за още 75 000 лева за тежката загуба и непреодолима мъка. Съдът прецени, че справедливото обезщетение, което трябва да получат от Пожарната, е 70 000 лева, но решението може да се обжалва.