До края на годината се очаква състав на Русенския районен съд да излезе с решение заслужава ли обезщетение и в какъв размер бившият областен управител Румен Януаров, който твърди, че е станал жертва на дискриминация от страна на прокуратурата и заслужава компенсация от 7000 лева.
Делото, което той заведе още през 2013 година, е заради недостъпната за хора с увреждания среда в окръжния следствен отдел и трудностите му като току-що претърпял операция по смяна на тазобедрената става да стигне до следователския кабинет. Тогава Януаров бил разследван за измама и ощетяване на бюджета, но впоследствие обвиненията били зачеркнати и делото било прекратено.
Съдебната сага се точи вече близо седем години, тъй като чисто правната уредба при разглеждането на дела за дискриминация бе белязана от промени. За компетентен да решава такива казуси бе смятан първоначално Районният съд, а впоследствие - Административният. Затова делото стартира ту в единия, ту в другия съд, излиза с различни решения, които му присъждаха ту 1000, ту 300 лева обезщетение, но бяха обжалвани. Съдиите от горните инстанции обаче връщаха делото именно заради въпроса кой съд е компетентен да го гледа. Заради прехвърлянето на топката адвокатът на Януаров Анели Чобанова е поискала тълкуване от страна на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, които да излязат с окончателно становище, за да не се протакат излишно подобни дела за дискриминация.
В крайна сметка до няколко седмици се очаква конкретният казус да бъде решен за трети пореден път на първа инстанция, след като стана ясно, че Районният съд е правилното място за гледане на такива дела.
Вчера Чобанова за пореден път изтъкна, че прокуратурата не е осъществила задълженията си по закон, тъй като няма изградена среда за хора с увреждания към следствения отдел. И макар Януаров да е посочил навремето, че не държи да му се връчват лично материалите по делото му, на два пъти е получавал призовки с удебелен и уголемен шрифт, че явяването му е задължително, иначе ще бъде доведен принудително с полиция. И тъй като имал респект към закона и обществения ред, отишъл в следователския кабинет и макар и с патерици се принудил да изкачва стъпала.