В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната

Визовият режим, енергетиката, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, както и върховенството на закона. Това бяха ключовите теми, по които разговаряха президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов.

Със споразумение за стратегическо партньорство завърши срещата  Тръмп-Борисов в Белия дом.  В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната и ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните  заплахи в черноморския регион.

„Имаме много добри отношения. Сега ще формализираме някои неща, но отношенията, които имаме с България са много силни. Страхотен народ”, заяви Доналд Тръмп.

„Всички които си мислеха, че идваме тук да ни кажат „Не, не купувайте оръжия!” Точно обратното се получи”, смята Борисов.

САЩ са приветствали  предложението на България за създаване на военноморски координационен център на НАТО във Варна.

„В координационния център, трябва да правите голяма разлика с база .Винаги съм казвал учения, колкото може повече, за да може възпиращата ни мощ да бъде ясна за всички”, добави премиерът. 

Изразен е и интерес към реализацията на АЕЦ "Белене". Премиерът Борисов е обяснил на Доналд Тръмп, че няма как да изхвърли руските реактори, но централата ще е 100% българска.  Помощ се очаква и за газовата диверсификация.

„Oще тази седмица идват техните ядрени експерти. Ще отидат да видят „Белене”, ще отидат да видят реакторите, цялата инфраструктура на Козлодуй”, коментира Борисов.

По темата с визите премиерът Борисов изрази надежда, че скоро ще можем да пътуваме свободно до Щатите.

„Убеден съм, че визите ще паднат. С Канада визовият режим е много ярък пример, че не създаваме никакъв проблем. Мисля че Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите ако направи този жест”, сподели той.

„Имаме чудесно приятелство, чудесен народ. Има много хора от България, които са в тази страна, живеят тук. Те стават граждани на САЩ. Ще говорим за визите по искане за визите на вашият министър-председател. Но имате много добри хора, много добро приятелство”, заяви президентът Тръмп.

В споразумението е записано и че САЩ ще ни окажат помощ в борбата с корупцията по високите етажи и чрез полицейско сътрудничество, обучения и техническа помощ. А на финала Борисов и Тръмп са обсъдили и спортните си страсти.