Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Това заяви президентът Румен Радев, след като се срещна с повторно избрания от ВСС за главен прокурор Иван Гешев.

Няма да допусна президентът да наруши конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, добави президентът.

“Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона, без оглед на участието във властта. Българите очакват развръзка за скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница; за корупцията във властта; за безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти; за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани. В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова обществото ни е чувствително към тази процедура.

Въпросът е в цялостния модел на прокуратурата, в мястото й в съдебната система и във връзката й с други институции – това е трудна тема, непокътната от 30 години, но е особено актуална днес.

Затова започвам широк обществен дебат за промени в конституцията, и ще поканя представители на всички слоеве в обществото. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, просперираща обществена среда, и пречупване на корупцията.

Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност”, каза още президентът.

От своя страна Иван Гешев заяви, че е с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. „Това, което каза президентът, съзнавам в голямата си част, е очакване на повечето граждани за повече справедливост. Няма да коментирам какво ще направя, няма да коментирам приоритетите си преди да встъпя в длъжност като главен прокурор”, добави Гешев.

“Прокуратурата е част от съдебната власт и там й е мястото – това е мнението на почти цялата магистратска общност. Президентът каза, че ще инициира дебат по темата за промяна на конституцията, но не съм чул конкретно какво следва да бъде променено, защото президентът не каза, допълни Гешев.

На въпрос дали прокуратурата е работила селективно по делото КТБ, Гешев съобщи, че не смята, че той или екипът по делото е работил селективно. “Това ще стане ясно в хода на делото. Това е моята оценка от юридическа гледна точка – делото е натоварено с политически очаквания, но то не трябва да бъде натоварено с други очаквания извън наказателния процес. Прокуратурата е достатъчно отчетлива, но има накъде да се работи. Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както някои олигархични политици се опитват да внушат. Прокуратурата има определени проблеми, които трябва да бъдат решени, но фиксацията, че една институция е нещо лошо и трябва да се бориш с нея, е непродуктивно и се използва не в интерес на държавата, институциите, или българските граждани, а се ползва в личен интерес”, уточни новоизбраният главен прокурор.

Всеки български гражданин има право да протестира и да изказва мнението си както реши – така Гешев коментира протестите срещу и в негова подкрепа.

БГНЕС припомня, че на 14 ноември 2019 г. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

С 20 гласа “за” и 4 “против” пленумът на ВСС повторно гласува за кандидата за главен прокурор Иван Гешев. На първото гласуване на 24 октомври Гешев беше избран с 20 гласа “за” и 4 “против”, а на 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

След повторното гласуване държавният глава бе длъжен да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор. Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.