Какво се случва с културната емблема на Русе - Международния фестивал „Мартенски музикални дни“? Този въпрос ще бъде обсъждан днес от 16 часа в общинската зала „Култура“, след набиращия скорост скандал след публикация на „Утро“ за съществуването на необявен официално Програмен съвет, който е бламирал почти готовата програма, съставена от най-добре запознатия с организацията на фестивала експерт и авторитет - Ива Чавдарова. Вместо нея „програматорите“, както по-късно във вестник „К“ /наследникът на „Култура“/ бяха наречени членовете на съвета, предлагат спорни алтернативи. Сред тях емблематично е включването на музикални филми не като съпътстващи събития, а като част от фестивалните вечери. Тази идея може да се разглежда като олицетворение на цялото подготвено „освежаване“, което изглежда като силно подкопаване на традициите и престижа на ММД и принизяването му от важен и разпознаваем далеч извън границите на България културен празник до неособено претенциозно събитие със замиращи функции от местна величина.
Несъгласие и възмущение от готвените промени вече изразиха някои от най-известните български музиканти.
Воден от тези опасения, един от еталоните на диригентското изкуство у нас и дългогодишен директор на Русенска опера Георги Димитров заяви пред „Утро“, че в знак на протест се отказва от званието „Почетен гражданин на Русе“.
Този акт провокира арх.Венцислав Илиев също да изрази тревогата си за бъдещето на фестивала.
Редакцията е готова да публикува и други мнения по тази важна не само за културата, а и въобще за Русе тема.

Признавам си че заглавието на уводната статия на вестник "Утро" от 23 ноември наистина ми подейства като "звучен шамар", както пише в изложението си Нели Пигулева. Познавам отдавна маестро Георги Димитров - и като музикант от най-висока класа, и като човек с костелив характер, трудно допускащ компромиси в професията и живота си. Гордост за нашия град беше над 20-годишното му присъствие на диригентския подиум и в качеството му на ръководител на музикалните институти в Русе.
Русе не е сантимент за маестрото, а съдба. Предполагам че емоционалното му решение е повече  душевно и драматично, отколкото спонтанно и демонстративно и това личи от силните думи, споделени във вестника. Отказът от почетно гражданство от страна на такъв изявен артист е 
сериозен морален удар върху мита за "малката Виена"
града на класическата музика и архитектура. Бих допълнил, че ударът е много тежък, тъй като почетното гражданство е висока чест, носеща достойнство и признание, а не материални облаги и привилегии.
Причината за екстремната реакция на Георги Димитров е случващото се около фестивала "Мартенски музикални дни", за което "Утро" писа преди около две седмици. Според вестника, през лятото на настоящата година със заповед на тогавашния кмет Пламен Стоилов е сформиран "Програмен съвет", с чието решение се отхвърля подготвената програма за предстоящото юбилейно 60-то издание и се предлага друга, меко казано, спорна програма. Нейните компромисни идеи, променящи стандарта, структурата и концепцията на фестивала, очевидно са дошли в повече на маестрото, известен с пристрастието си към музикалния празник.
Крайно време е в историята с Мартенските дни да се внесе яснота
и се даде публичност от страна на овластените общински органи - кмет и общински съвет. Фестивалът е най-значимото културно събитие на община Русе с огромно национално значение и завоювано международно ниво. Тези качества се създават изключително трудно и много лесно се рушат. В света на фестивалите има жестока борба и конкуренция, малко позната на публиката. В организацията им освен висок професионализъм и пари са нужни авторитети с лични връзки и познанства, без които успехът е почти невъзможен. За чувствителните музикантски души и уши актове от рода на връщане на почетно гражданство и скандали със статута и ръководството на фестивала внасят нотки на несигурност и упадък и лесно биха сложили край на ангажиментите им тук. Гостуващите артисти и без това имат запълнен календар с далече по-привлекателни оферти. За русенската културна общественост провалът и съсипването на Мартенските дни 
би бил поредното разочарование от града и управата му, срам и позор пред цяла България
и окончателно потъване в сивотата на дълбоката провинциалност.
Обръщам се към новоизбрания кмет г-н Пенчо Милков с настояване за предприемане на радикални мерки за запазване на фестивала в оптималния му и харесван формат и в отстояване на високата му класа. Бих желал да го уверя, че не само той, но и аз обичам Русе. Това обаче се доказва с действия - всекидневно и безрезервно. Вярвам, че ще срещне разбиране и подкрепа от  почитателите на класическата музика в отстояване на Мартенски музикални дни - духовния символ на любимия ни град. Фестивалът е общинска, но и обществена кауза, за която няма и не може да има дребнави сметки, политически пристрастия и най-вече професионални компромиси.

Арх. Венцислав ИЛИЕВ