С поход с кану от над 2500 километра по Дунава, двама млади германци отбелязват края на стажуването си - единият за дърводелец, а другият за социален работник. Смятат като завършат пътешествието си и се върнат в родното си място да се отдадат на професията си.
Пристигналите в Русе Мимир и Давид, на 20 и на 21 години, тръгнали с кану от малко градче в Южна Германия на 21 август. След три месеца, оставяйки около 2100 километра зад гърба си и нощувайки главно на палатка, двамата авантюристи стигат до най-големия и красив български крайдунавски град. Тук си позволяват малко повече удобства, като отсядат в хотел. Наш екип се срещна с тях преди отново да потеглят на път към делтата на Дунав, предаде БГНЕС.
Ние сме от Южна Германия, живеем много близо до мястото откъдето тръгва Дунава. С кану се придвижваме по реката, като започнахме на 21 август. Идеята ни хрумна, след като завършихме обучението си през лятото и решихме, че имаме много време да се откъснем от родното място и да се впуснем в това приключение, разказват пътешествениците.
Мимир е завършил училище за дърводелци, а Давид е социален работник, който се грижи за хора с увреждания. Като тръгнали, направили план да изминават средно по 40 километра на ден с кануто, за да успеят да стигнат крайната си цел - делтата на Дунав.
Не сме сигурни дали ще ни пуснат с кануто да влезем в делтата, но ако не може, ще вземем автобус до румънския град Констанца, чертаят планове двамата приятели.
Разказват, че по време на похода по реката са имали немалко трудности заради лошо време, което не им е позволявало да изминат поставените от тях като цел 40 километра на ден.
Ако си постоянно навън в студа, свикваш с него, а и ние имаме дебели дрехи, които задържат топлината, така че студът не е проблем. Естествено дъждът и вятърът са най-голямата пречка, за да успеем да изминаваме по 40 километра всеки ден, затова понякога спазваме плана, понякога не, обясняват пътешествениците.
Беше ме страх, защото последният път като се опитах да карам кану, беше отдавна и не знаех какво мога да очаквам, признава съмненията си преди дългото плаване Давид.
От Констанца, където приключва пътешествието им по Дунава, смятат да вземат автобус до Букурещ и оттам да се приберат в Германия със самолет. Засега не знаят какво ще правят с кануто. Може би ще се опитат да го върнат с кораб или влак в Германия, но може и да се сбогуват с него.