Ще възложа пълна проверка в общината. Усещането е, че много се крадеше. Действително има проблеми, решаването им е било отлагано. Големият проблем са отчисленията в такса битови отпадъци. Тази година сме внесли 3,5 млн., а догодина почти 6 млн. До момента сме събрали 17 млн., каза в интервю за предаването "Офанзива" на Любо Огнянов по Канал 3 кметът на Русе Пенчо Милков.
Приходите ни се залагат с 5 млн. по-ниски. Има дупка в бюджета от 4,4 млн. Подготвена е точка за вдигане на данъка върху автомобилите. За момента това е спряно. Обсъждаме вдигането на такса битови отпадъци, като вариант. Големият проблем е стойността на отчисленията, каза още Милков.
Той коментира и темата с множеството регистрирани в Русе автомобили на румънци, които са включени в прогнозите за данъчните приходи, но реално от тях не постъпва и стотинка.
Заобикаляне на закона е да притежаваш 2000 автомобила. На един българин се регистрират стотици автомобили, след което се карат в Румъния. Те не подлежат на нищо, защото глобите пристигат на български юридически лица. При нас се получава голям финансов проблем защото начисляваме тези данъци, но не можем да ги съберем, защото нито един румънец няма да дойде да плати данък, посочи кметът.
На въпроса как е успял да спечели Милков отговори така: "Имах план как да победя г-н Стоилов, защото съм бил 5 години общински съветник и след това народен представител. Аз станах социалист след като бях нощна охрана. Ако на премиера на Испания обясните, че е срамно да си социалист, значи и за мен е така. Поколенията се сменят, във време в което нямаше интернет и бях студент се озовах в много отрудена среда, нямаше ЕС, работеха шивашките фирми денонощно. Потърсих отговор на въпроса защо хората работят денонощно? Съпричастността помага на по-слабите".