Две дъщерни фирми на фалиралата Русенска популярна каса ще бъдат продавани на търг от синдика на дружеството Иво Траянов, научи "Утро". И в двете кооперацията притежава 100% от капитала. Наддаването е насрочено за 12 декември.
"Тера Ойл-СПБ" ЕООД е дружество за търговия на дребно с горива и масла, главен актив на което е бензиностанция. Пазарната му стойност според изготвената оценка е 314 624 лева, а наддаването за него тръгва от 251 700 лева. Данните в Търговския регистър показват, че в последните години е работило на загуба.

РПК е дружество, занимаващо се с търговия на едро, чиито обороти са скромни, а през миналата година изобщо не е извършвало дейност. То е оценено на 19 190 лв., а началната тръжна цена е 15 360 лева. 
Парите си от фалиралата каса чакат 311 души, оставили в нея над 5,2 млн. лева на фактически депозити, оформени като допълнителни вноски в кооперацията. Активите й по груби сметки са за около 3 млн. лева, но вече е ясно, че сумата, която реално може да се получи от продажбата им, ще бъде далеч по-малка. Големите надежди на вложителите бяха насочени към продажбата на 23-те недвижими имота, оценени общо на около 2,65 млн. лева. За тях вече се проведе търг на 30 октомври, но е реализирана продажба само на апартамент на ул.“Згориград“ за 50 525 лв. За движимото имущество пък не е подадена нито една оферта, съобщи за „Утро“ синдикът Иво Траянов. Активите са в процес на подготовка за следващи търгове, на които обаче цената ще бъде намалена с 20%. Така че оптимистичният вариант за вложенията да бъдат получени по 50 стотинки за всеки лев вече е в историята.