Дълга опашка от нетърпеливи любители на котки се извива пред музей “Земята и хората” в София днес. Много деца и възрастни са в музея, за да се насладят на красивите животни – над 120 котки, горди претендентки в тазгодишното международно изложение в музея.

“Няма съмнение, че всяка котка е най-хубавата и най-любимата за стопанина. За съжаление има такива, които им е трудно да преодолеят, че други котки печелят. Така или иначе всяко животно се оценява по стандарт и по принадлежност – дали е британка, ангорска или друга”, заяви за БГНЕС съдия Христо Симеонов. Съдиите правят своите оценки след като сравнят окраски, групи, пол, възраст.

Котките се оценяват по стандартите за породи, определени от Европейската федерация по фелинология (FIFe). Журито се състои от четирима международни съдии: Жоел Мони (Швейцария), Исабел Мейлард Киавуцо(Швейцария), Вендел Ступ (Швейцария), пробационен съдия Анжела Фомичева (Латвия), студент-съдия Христо Симеонов (България), който е и международен секретар на Националната федерация по фелинология.

Според световните правила кастрираните котки също участват и се състезават помежду си в отделни класове. Най-красивата от тях получава купа „Домашна котка”.

В края на всеки от двата дни номинираните котки се показват на общото съдийско жури в церемонията Бест Ин Шоу и най-красивата от тях става победител на изложбата на деня.

Изложбата се провежда в столичния музей традиционно от 1995 година. Присъстват изложители от Финландия, Швейцария, Норвегия, Румъния и Гърция. Животните се състезават в 4 категории.

Любителите на писаните може да се срещнат с тях и в неделния ден.