Това се случва, тъй като броят на убийствата на жени във Франция е по-голям тази година, отколкото през 2018 г.

Много протестиращи държаха табели с имената на жени, убити от настоящ или бивш партньор.

Според НПО „Окюранс“ най-малко 49 000 са участниците в протеста в Париж. Освен във Франция, големи протести имаше днес в Швейцария.

Протестите са провокирани от няколко нашумели случая във Франция, между които жена в Елзас, намушкана до смърт пред дъщеря си.

Френското правосъдно министерство заяви миналата седмица, че при 65% от 88 убийства в домашно насилие в страната през миналата година полицията е била уведомена предварително.

Съветът на Европа заяви в доклад, публикуван във вторник, че Франция има недостатъци в системата си, включително недостатъци в съдебните си процеси.

Правителството каза, че ще обяви заключенията от своите консултации по въпроса за домашното насилие в понеделник.

Данни за най-малко 137 жени във Франция, които са намерили смъртта си от ръцете на своя партньор през 2019 г.

Миналата година числото е 121, твърдят официалните власти в Париж.

След смъртта на една от жертвите нейното име често може да се види изписано около Париж в тунели, по сгради и мостове от Камил Лекстре. Тя е член на феминистката група Collages Feminicides.

Целта им е да направят видими жертвите на убийството на жени, защото те са жени. Случаите, които обикновено се извършват от мъже, често са извършени от партньори или бивши партньори и включват непрекъсната злоупотреба и заплахи, сочи Световната здравна организация.

Честотата на убийствата на жени от партньорите им във Франция е по-висока от повечето страни в Европа. Последните данни на Евростат от 2017 г. показват, че повече жени са били убити във Франция, отколкото в Англия, Италия, Испания или Швейцария.

“Френските жени бяха погребани от нашето безразличие”, заяви премиерът Едуар Филип през септември, преди да огласи редица мерки за борба с домашното насилие.

Филип обеща 5 милиона евро, за да бъдат създадени още 1000 места за настаняване при спешни случаи с жени, жертви на домашно насилие. Той също така насърчи назначаването на специализирани прокурори и съдилища за по-бързо справяне със случаите на домашно насилие, както и одит на работата на полицията в случаите на домашно насилие.