Чести токови удари и проблеми с електрозахранването тормозят всекидневно жителите на русенските села Басарбово, Бъзън, Николово и Червена вода. За проблема кметовете на малките населени места се оплакаха на вчерашното заседание за зимната подготовка в общината, което беше първата среща в такъв формат за кмета Пенчо Милков. В нея освен кметовете на села участваха представители на снегопочистващите фирми и на ангажираните институции. 
Непрекъснато имаме жалби за изгорели електрически уреди. Като дискотека сме. Случва се ежедневно, дори по няколко пъти на ден, алармираха кметовете на селата. В Бъзън като няма ток, спира и водата, допълни кметът Василена Цанкова. От "Енерго-про" посочиха, че са информирани за проблемите, обърнали са внимание, все още се работи и ще бъдат отстранени. Оттам имат 43 екипа, които са в денонощна готовност. 
А иначе стана ясно, че общината е готова да посрещне зимата, като техниката на снегопочистващите фирми е проверена и са осигурени денонощни дежурства. 66 самоходни машини и 11 ръчни снегорина има готовност да се ползват в общината през тази зима. Фирмите ще разполагат с 9 кубика айсбигон, 300 тона сол, 100 кубика луга и 30 тона калциев хлорид.
И тази година сред проблемите остава паркирането на автомобилите по улиците, което не позволява снегопочистване особено в малките улички в централната градска част. Кметът на Басарбово Николай Колев открои като проблем моста в селото, който е част от обходния маршрут, ако се затвори пътят Русе-Бяла заради катастрофа или почистване. Тогава при моста стават тапи и спорове между водачите, като затова е необходимо да има дежурен полицейски автомобил. Шефът на полицията Теодор Атанасов се ангажира при ПТП на пътя Русе-Бяла да осигурят екип на моста в Басарбово. Той посочи, че областната дирекция на МВР има 70 автомобила, които са технически изправни и готови за зимата. 
11 автобуса от общинската транспортна схема са проверени, като един е бил с изтекла застрахователна полица, два с износени гуми, а три с нередовни пожарогасители, но проблемите вече са отстранени. Автобусите за превоз на ученици са в изрядност, стана ясно на срещата.