Официални лица в индонезийски град въведоха план за отклоняване на децата от смартфоните – давайки им свои лични пухкави пиленца, които да отглеждат.

Около 2 000 пиленца на възраст четири дни ще бъдат раздадени на ученици в началните училища и прогимназиите в Бандунг през следващите седмици в опит да отдръпнат децата от техните джаджи, съобщава АФП.

Учениците трябва да хранят новите си домашни любимци преди и след училище и могат да ги държат у дома или в училищните помещения, ако нямат място в задния си двор.

Властите в града, на около 150 километра югоизточно от столицата Джакарта, нарекоха необичайния проект “пилелизация”.

На събитие с отрязване на лента бяха раздадени дузина пилета в клетки с надпис, който гласи: “Моля, грижете се добре за мен”.

“Тук има аспект на дисциплина”, каза кметът на Бандунг Одид Мохамад Даниал.

Но проектът не се свежда само до ограничаване на смартфон навиците на учениците. Той е и част от националния план за разширяване на образованието на учениците, стартиран от президента Джоко Уидодо.

Даниал обяви пилешкия проект миналия месец, но заяви, че градът има нужда от време, за да уреди логистиката с местните пилешки ферми.

Майката на ученик Яя Ратнасари сподели въодушевлението си от плана за пилета като замяна на смартфони и дори изрази надежда, че това може да насърчи сина й да стане птицевъд.

„За тях е по-полезно да се грижат за пиленца, отколкото да играят със смартфони“, каза тя.

Но нейният син тийнейджър Рабил е по-малко ентусиазиран.

„По-интересно е да играеш със смартфон“, каза той.