Международният ден за спиране на тютюнопушенето се отбелязва по инициатива на Международното общество на онколозите и с подкрепата на Световната здравна организация всеки трети четвъртък на ноември.

Има причина да се мисли за ефекта от тютюна върху тялото и да следваме примера на тези, които са преодолели лошия навик. Ето един кратък списък на знаменитостите, които са зачертали от живота си „сладкия“ дим, пише РИА Новости.
Актрисата Чарлийз Терон опитала много начини, за да се справи с пристрастяването към цигарите. Хипнозата й помогна да постигне целта си.
„Хубавата жена“ Джулия Робъртс трябваше да избира между навика да пуши цигара две и мечтата да стане майка. Сега актрисата отглежда три деца.
Позитивният стимул от брака на британския принц Хари с Меган Маркъл е, че синът на Лейди Даяна вече влиза в крак със здравословния начин на живот на съпругата си.

Алла Пугачова разказа в интервю как се отказа да пуши по настояване на свещеник. Отказът от дългогодишен навик не бил лесен. “Трудно е, разбира се, когато сте пушили 52 години, а сега е толкова скучно в устата ви”, призна тя.
Заклетият пушач Мат Деймън е осъзнал с възрастта, че цигарите само му причиняват вреда. Актьорът успял да преодолее зависимостта след няколко сеанса на хипноза.
Основният телевизионен “хахо” Джон Хам се отказал от тютюнопушенето през 1995 г., когато преподавал в колежа. Убеден е, че учителят не трябва да влиза в класната стая с децата, ако мирише на пепелник.
Изпечена поклонничка на тютюна, “приятелката“ Дженифър Анистън се е опитвала много пъти да се справи с пристрастяването. Да промени живота си и да победи зависимостта ѝ помогнала йогата.
Имало е времена, когато Гуинет Полтроу е издухвала по две или три кутии цигари на ден. Тя се опита да се откаже от цигарите, използвайки йога, но нищо не се получи. Едва когато актрисата забременяла, успяла да победи лошия навик.

„Първичната“ Шарън Стоун преосмисли живота си, когато преживя инсулт на 46 и се отказа от цигарите.
Актьорът Аштън Къчър беше принуден да се откаже от тютюнопушенето от бившата си изгора Деми Мур, която не пушеше и не издържала той да ѝ „ухае“ на тютюн.